Hlavní obsah

Astronauti na palubě ISS přivítali nové kolegy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři zástupci americké vesmírné agentury NASA a jejich kolegyně z Evropské kosmické agentury (ESA) se na palubě lodi od firmy SpaceX ve čtvrtek úspěšně připojili k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Ke spojení došlo v 1:37 SELČ, tedy více než půl hodiny před původně plánovaným zakotvením.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítání nové posádky na ISSVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřčlennou posádku mise Crew-4 tvoří tři američtí astronauti Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren (NASA) a jejich italská kolegyně Samantha Cristoforettiová (ESA).

K vesmírné stanici krouží nové osazenstvo: trojice z NASA a italská astronautka

Věda a školy

„V 1:37 SELČ se k dokovacímu portu IDA-3 na staničním modulu Harmony úspěšně připojila pilotovaná kosmická loď Crew Dragon Freedom s čtyřčlennou posádkou Crew-4,“ informoval na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze.

„Připojení se podařilo i přes problém na jedné sadě senzorů. Do práce musela nastoupit záloha,“ poznamenal.

Čtyři noví členové osazenstva orbitálního komplexu byli okolo 3:15 SELČ uvítáni dosavadními sedmi obyvateli ISS.

Kromě nové čtveřice na ISS působí astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová, Němec Matthias Maurer z ESA a ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov z vesmírné korporace Roskosmos.

Václavík doplnil, že tam bude nejméně do 4. května celkem 11 osob. Chari, Marshburn, Barronová a Maurer (posádka Crew-3) mají stanici opustit právě 4. května. Posádka Crew-4 zůstane na ISS do poloviny září.

Jeden z nejrychlejších letů SpaceX

Setkání modulu Crew Dragon se stanicí necelých 16 hodin po středečním startu astronautů z Kennedyho vesmírného střediska NASA na floridském mysu Canaveral znamenalo jeden z nejrychlejších letů společnosti SpaceX Elona Muska k ISS od startu po dokování, zmínili podle agentury Reuters komentátoři webového vysílání NASA.

Nosná raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon Freedom vyrazila ve středu v 9:52 SELČ.

Crew Dragon se soukromou posádkou se vrátil na Zemi

Amerika

„Nová posádka stráví několik měsíců vědeckými aktivitami a údržbou na palubě, načež se čtyři astronauti vrátí na Zemi na podzim,“ napsala dále NASA.

„Nový a vzrušující vědecký výzkum“ se bude týkat „vědy materiálů, zdravotnických technologií a vědy rostlin“ a má být přínosem pro přípravy na objevování kosmu za hranicemi zemské oběžné dráhy i pro život na Zemi.

Odklady letů

Z ISS se navíc v pondělí 25. dubna pomocí kosmické lodi Crew Dragon Endeavour od SpaceX vrátili na Zemi členové posádky, která absolvovala první ryze soukromou pracovní misi na oběžné dráze Ax-1 organizovanou společností Axiom Space. V pondělí v 19:06 SELČ proběhlo po zhruba 16hodinovém letu úspěšné přistání.

Vesmírní turisté jsou zpět, hned ve středu vyrazí na ISS noví astronauti

Věda a školy

Posádku Ax-1 vedl bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, viceprezident Axiom Space. Prostřednictvím této firmy si cestu zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Ejtan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy.

Na ISS se věnovali různým vědeckým a komerčním aktivitám. Podle původních plánů se vesmírní turisté měli vydat na Zemi minulé úterý 19. dubna. Zamýšlený osmidenní pobyt na ISS si museli prodloužit kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám v místě plánovaného přistání ve vodách Atlantiku u pobřeží Floridy. Podle Václavíka strávili na ISS 15 dní, 12 hodin a 41 minut.

I pro výše popisovaný let profesionální posádky Crew-4 se tím pádem termín odsouval – nakonec tedy na středu 27. dubna.

„Chcete nás uvrhnout do hladu.“ Roskosmos připraví návrhy konce spolupráce na ISS

Věda a školy

Tento čtvrtek 28. dubna je rovněž v plánu asi šest a půl hodiny trvající pracovní směna dvojice ruských kosmonautů – Artěmjeva a Matvejeva – mimo vnitřní prostory stanice. Jejich výstup do otevřeného kosmického prostoru má začít v 16:25 SELČ.

Výběr článků

Načítám