Hlavní obsah

Americká supertěžká raketa vynesla na orbitu špionážní satelit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kalifornské Vandenbergovy letecké základny v pondělí 26. dubna odstartovala raketa Delta IV Heavy, největší a nejvýkonnější kolos z raketové rodiny Delta IV amerického podniku United Launch Alliance (ULA). Nosič dopravil na oběžnou dráhu zařízení v rámci mise NROL-82. Pondělní start rakety proběhl ve 22:47 SELČ, sdělila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety se špionážními satelityVideo: UNITED LAUNCH ALLIANCE, AP

 
Článek

Pod názvem NROL-82 se skrývá geostacionární družice na tzv. signálové zpravodajství (SIGINT), vlastněná americkým vládním úřadem, a to konkrétně Národním úřadem pro průzkum (National Reconnaissance Office – NRO).

Ten je podle AP odpovědný za vývoj, stavbu, vypouštění a údržbu amerických zpravodajských satelitů.

SIGINT (Signals Intelligence) je výraz používaný speciálními bezpečnostními složkami státu jako rozvědka či kontrarozvědka (zpravodajská služba) a slouží k označení informací získaných pomocí těchto zdrojů: radarový provoz, datová komunikace, internet, odposlechy telefonních hovorů, snímání vyzařování monitoru na dálku apod. Dálkový odposlech SIGINT patří mezi technicky nejvyspělejší metody špionáže. Signálové zpravodajství patří i ke zpravodajským disciplínám Vojenského zpravodajství při Ministerstvu obrany ČR.

Vzlet Delty byl živě přenášen na webu, dokud nedošlo k zážehu druhého raketového stupně a odhození ochranného krytu satelitu. Jako obvykle veřejné vysílání poté na žádost zmíněné vládní agentury skončilo.

Rakety Delta čeká důchod

Jelikož rakety Delta IV Heavy, vysoké 70 metrů a vážící 733 tun, využívají jako palivo kapalný vodík, jejich vzlety jsou na pohled atraktivní – vypadá to, jako kdyby raketa vzplála.

Těžká raketa dopravila do vesmíru americkou tajnou vojenskou družici

Věda a školy

Chystá se však „odchod do výslužby“ těchto strojů – budou vyřazeny z provozu a uvolní tím společně s rovněž dosluhujícími raketami Atlas V místo nové raketě od ULA jménem Vulcan Centaur.

United Launch Alliance je podnik společností Boeing a Lockheed Martin. ULA provozuje nosné rakety Atlas V a Delta IV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám