Hlavní obsah

Test únikového systému lodi Orion se povedl, hlásí NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v úterý 2. července úspěšně otestoval únikový systém lodi Orion, jehož úkolem je zachránit posádku v případě nezdařeného startu. NASA úspěšnou zkoušku označil za další důležitý krok pro návrat astronautů na Měsíc i pro potenciální následný let na Mars.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úspěšný test únikového modulu lodi OrionVideo: Reuters

 
Článek

„Gratulace našemu týmu Orion za úspěšný test únikového systému! Jsme o krok blíže k vyslání astronautů na Měsíc a dál k Marsu,” napsal na Twitteru šéf NASA Jim Bridenstine.

Mark Kirasich, který vede projekt Orion, označil zkoušku za „skvostnou”. Dodal, že jeho tým nyní vyhodnocuje data z 12 letových záznamníků, aby získal podrobné informace o výkonu a chování únikového systému.

Během úterní zkoušky z kosmodromu na mysu Canaveral na Floridě odstartovala testovací verze modulu pro posádku lodi Orion, kterou do výšky zhruba deseti kilometrů vynesla upravená mezikontinentální balistická střela Peacekeeper.

Poté se aktivoval únikový systém, kdy zážeh nouzových motorů podle NASA v řádu milisekund oddělil modul pro posádku od zbytku nosiče. Kapsle po oddělení dosedla na hladinu Atlantského oceánu.

Kosmickou loď Orion pro NASA vyvíjejí americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus, do vesmíru ji má vynášet připravovaná raketa SLS.

Problémy konkurenční firmy SpaceX

Vedle Orionu budou mít Američané pro dopravu astronautů do vesmíru ještě lodě Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska a CTS-100 Starliner společnosti Boeing.

Samotný exemplář Crew Dragon již letos bez posádky absolvoval zkušební let přímo k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), první let s astronauty je prozatím plánován na listopad.

Jenže jak připomíná agentura Reuters, v dubnu byl právě jeden Crew Dragon zničen při testech oněch potřebných záchranných motorů. A nešlo o jediný zádrhel. V květnu při testu padáků spadla další loď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám