Hlavní obsah

Na Mars poletí v sondě 11 zvuků. Včetně jednoho z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezinárodní porota vybrala 11 zvuků, které na palubě sondy ExoMars odletí na rudou planetu. Je mezi nimi i píseň české kapely Exit Empire. Zvuky pomohou ověřit správné fungování modulu, který bude na Marsu zkoumat blesky. Z Marsu bude ale nakonec odvysílána jen jedna nahrávka, o jejím výběru rozhodne veřejné hlasování. Sonda by měla na planetě přistát v roce 2021.

Foto: ESA/ATG medialab

Ilustrace roveru mise ExoMars 2020

Článek

O rozhodnutí informovali zástupci Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd České republiky (AV ČR) a časopisu Vesmír.

Zvukový vzkaz vhodný k odvysílání nesměl přesahovat 30 sekund. Organizátoři akce „Telefonát z Marsu” nakonec obdrželi 584 platných nahrávek z 53 zemí světa. Nejvíc jich poslali Francouzi, Češi a Rusové. Mezi vzkazy byly literární, filmové a hudební úryvky, významnou skupinu tvořily zprávy recesistické či ryze osobní, často byla tematicky zastoupena obava z vývoje planety Země.

Nakonec zvítězilo 11 původních nahrávek vytvořených speciálně pro tuto soutěž. „Vybrali jsme vzkazy, které v určitém slova smyslu reprezentují lidstvo,” uvedla předsedkyně AV ČR a členka poroty Eva Zažímalová.

Nahrávky ponese paměť českého modulu, který bude na Marsu měřit změny elektromagnetického pole a zjišťovat, zda tam existují blesky.

Vítězné nahrávky pocházejí z Česka, Francie, Hongkongu, Itálie, Kolumbie, Nizozemska, Norska a Ruska. Jedná se o mluvené slovo, hudbu, porota vybrala i zvuky z přírody nebo z prostředí lidských sídel.

Čeští zástupci Exit Empire složili svou píseň k oslavě vědy a výzkumu vesmíru. Zahrnuli do ní nahrávky marťanského větru nebo první zachycené gravitační vlny. Do zvukové stopy také převedli obrázek přistávací lokace na Marsu nebo nedávno zveřejněný snímek černé díry. Použili i typicky české nástroje jako cimbál nebo varhany.

Hlasovat o vítězi

Všechny vybrané nahrávky jsou dostupné na stránce projektu, kde může veřejnost hlasovat o vítězi, jehož příspěvek bude z Marsu odvysílán, pokud vše půjde podle plánu. Rozhodne počet hlasů, které nahrávka obdrží do okamžiku, kdy sonda ExoMars na jaře 2021 dosedne na povrch rudé planety.

Nahrávky ponese paměť českého modulu, který bude na čtvrté planetě sluneční soustavy měřit změny elektromagnetického pole v pásmu slyšitelných kmitočtů a zjišťovat, jestli na Marsu existují blesky.

„Pokud tam jsou, zcela jistě nevypadají jako ty pozemské,” poznamenal vedoucí českého výzkumného týmu Ondřej Santolík.

Vysílání vzkazů z povrchu Marsu českým vědcům významně pomůže. Tím, že na Zemi přijmou zvukovou nahrávku odvysílanou z povrchu Marsu si ověří jeho správnou funkci. Navíc porovnáním zaslané nahrávky s kopií, která neopustí zemský povrch, zjistí, jaká je kvalita přenosového kanálu.

Sonda ExoMars 2020 byla vyvinuta Evropskou kosmickou agenturou (ESA) ve spolupráci s ruskou agenturou Roskosmos. ExoMars vynese do vesmíru ruská raketa Proton-M příští rok v červenci.

Reklama

Související články

Na Marsu je metan, potvrdili vědci

Vesmírný průlom? Poprvé se z nezávislého zdroje potvrdilo, že na povrchu Marsu se nachází metan – plyn, který se pokládá za možnou známku přítomnosti živých...

Výběr článků

Načítám