Hlavní obsah

Studovat v zahraničí, nebo vsadit na jistotu a zůstat doma?

Novinky, Nikola Žáková

Studium v zahraničí je celosvětovým trendem. Do ciziny můžete jet studovat jak střední, tak vysokou školu, přijetí na SŠ je ovšem snazší. Vycestovat za vzděláním zní jako skvělá příležitost, ale rozum nám našeptává všemožné důvody, proč tuto zatěžkávací zkoušku raději neabsolvovat. Zdlouhavé zařizování, nedostatek peněz, neznámé prostředí – vždyť doma je to přeci mnohem pohodlnější...

Foto: Profimedia.cz

Univerzita v Oxfordu. Ilustrační foto

Článek

Podívejme se na to ale z jiného úhlu, studium na škole v zahraničí má pro studenty totiž mnoho výhod.

Zlepšíte si jazykové schopnosti

I když náhodou neovládáte jazyk země, do které se chystáte vycestovat, nezoufejte. Anglicky se dnes domluvíte skoro všude, a byť třeba vaše angličtina není perfektní, věřte, že pobyt v zahraničí s ní dokáže udělat zázraky.

Vypadá to dobře v životopise

Ať už se po absolvování studia v zahraničí chystáte dál studovat nebo začít budovat kariéru, zahraniční školou zaujmete nejen svého možného budoucího zaměstnavatele.

Naučíte se být nezávislí

Doma vám skoro vždy někdo kryje záda, v zahraničí ale budete odkázáni sami na sebe. Najednou zjistíte, co vše je potřeba zařídit k základním věcem, jako je nákup, cestování hromadnou dopravou či jízda v autě – například v Anglii, kde se jezdí na silnicích vlevo.

Získáte spoustu zkušeností i mimo studium

Během studia si můžete i přivydělat, během čehož nabydete také mnoho praktických zkušeností. Možnost brigády často nabízí i škola, na které studujete. Často mají studentský klub – a právě tam by měly směrovat vaše první kroky. Starší studenti vám se vším poradí a především v začátcích pomohou.

Poznáte svět a nové lidi

Díky studiu v zahraničí máte pochopitelně jedinečnou možnost vidět a poznat cizí kultury a rozšířit si obzory. Většinu lidí na mezinárodních školách navíc spojuje jedna věc – všichni šli do něčeho nového a podobně jako vy se teprve rozkoukávají. Navážete tak zde kontakty snadněji, než si myslíte.

Mimoškolní aktivity

Studentský život nabízí spoustu mimoškolních aktivit, a to od umění až po sport. Právě sport je jednou z největších výhod na zahraničních univerzitách, velmi rozšířený je zejména ve Spojených státech. Studenti se tam mohou věnovat jakémukoli sportu a postupně se rozvíjet v tom, co je baví.

Obrovskou výhodou je, že pokud se danému sportu věnujete na vyšší úrovni, může vám univerzita díky tomu nabídnout i stipendium.

Výhod je nespočetně ale stejně tak se najdou i nevýhody. Jako ilustrační příklad se nabízí studium ve Velké Británii.

Výhody:

  • Nejdostupnější anglicky mluvící destinace pro vysokoškolské studium.
  • Velký výběr oborů v angličtině (i velmi specifických).
  • Získaný diplom má mezinárodní uplatnění, navíc vzdělání je nejen teoretické, ale propojuje teorii s praxí.
  • Bohatý studentský život – univerzity nabízí řadu mimoškolních aktivit.
  • Výše poplatků za přihlášky – nižší než v ČR.
  • Možnost získat studentskou půjčku na pokrytí školného (pro EU studenty) od britské vlády za velmi výhodných podmínek je snadné (stačí vyplnění přihlášky).

Nevýhody:

  • Je velmi obtížné být přijat/a na některé obory.
  • Samotné studium je (kromě Skotska) velmi nákladné.
  • Stipendia pro studenty z EU jsou velmi omezená.
  • Je nutné osobně přiletět na případné pohovory v rámci přijímacího procesu.

Krátkodobý kurz

Nechcete se v zahraničí vázat na čtyři roky studia, ale jen získat zkušenosti? Žádný problém, existují jazykové kurzy, při kterých chodíte do školy a zároveň poznáváte novou kulturu. Jazykové kurzy mohou trvat týden i několik měsíců, přihlásit se může každý.

Na druhou stranu jsou dost finančně nákladné, a ne vždy máte zaručené, že vás bude vyučovat rodilý mluvčí. Motivace studentů na jazykových kurzech bývá menší než u studentů na vysokých školách, protože jak už bylo zmíněno – není to dlouhodobá záležitost a vlastně „o nic nejde“. Samozřejmě kromě peněz.

Na zařizování nebudete sami

Existuje mnoho agentur, které vám poradí s výběrem pro vás nejlepší destinace i školy. Pomohou vám zajistit ubytování, cestu a veškeré papírování.

Finance

Je nutné počítat s tím, že studium v zahraničí je nákladné. Záleží však na destinaci, kterou si vyberete. Studovat například v Německu vyjde levněji, než vycestovat do USA. Některé školy nabízí studentské půjčky. Získání stipendia je nejsnazší cestou, jak může vysokoškolák přijít k zahraničním studijním zkušenostem.

Doporučujeme nejprve zajít na studijní oddělení či na oddělení zahraničních/mezinárodních vztahů.

Doporučujeme nejprve zajít na studijní oddělení či na oddělení zahraničních/mezinárodních vztahů.

Odpověď na úvodní otázku, zda studovat v zahraničí, nebo zůstat doma, tedy zní – je to na vás a na vašem odhodlání se do toho pustit a vše zařídit do posledního detailu. Chce to dlouhodobé analyzování všech škol, destinací a podmínek pro přijetí.

Zahraničí rozhodně každému rozšíří obzory, ukáže jiný způsob života, je ale důležité si uvědomit, že ne všechny obory jsou v zahraničí vyučovány na lepší úrovni než u nás. Proto se nerozhodujte na základě názoru, že v zahraničí musí být úroveň studia za každou cenu vyšší.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám