Hlavní obsah

Raketa Falcon 9 po odkladech konečně odstartovala

Novinky,
Aktualizováno

Z floridského mysu Canaveral vzlétla po několika odkladech raketa Falcon 9 s nákladní lodí Dragon, která nese zásoby pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Úspěšný start proběhl v sobotu v 8:48 našeho času. Dragon má k orbitálnímu komplexu dorazit v pondělí brzy odpoledne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Raketa Falcon 9 po odkladech konečně odstartovalaVideo: Reuters

 
Článek

Jde o start dvoustupňové nosné rakety Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska s nákladní lodí Dragon.

Nejprve měl náklad letět v úterý, pak ve středu, avšak start musel být kvůli problému s elektřinou na ISS odložen. Totéž v pátek, byť kvůli něčemu jinému.

Důvodem posledního pátečního odkladu byl malý únik helia na druhém stupni raketového nosiče, ale hlavně závada u elektřiny na přistávací plošině Of Course I Still Love You v Atlantiku, na které ale již první raketový stupeň po odpojení od nosiče po sobotním startu zdárně přistál.

Foto: Twitter ISS

Start rakety Falcon 9 se zásobovací lodí Dragon

Původně se měla raketa vrátit na mys Canaveral, ale SpaceX tam stále odstraňuje následky nezdařeného testu lodi pro přepravu posádek Crew Dragon, jejíž prázdná kapsle při něm byla zničena.

Nyní se jedná o 17. misi firmy SpaceX s komerčním nákladem NASA pro zásobování vesmírné stanice. Dragon má na palubě 2,5 tuny materiálu: zásoby pro posádku, zařízení pro hardware a také přístroje pro výzkum – například vědecký přístroj NASA Orbiting Carbon Observatory-3 (OCO-3). Ten bude měřit koncentraci fluorescence a oxidu uhličitého.

Loď nejprve zachytí robotická paže

Loď Dragon má být podle plánů zachycena robotickým ramenem vesmírné stanice v pondělí ve 13:30 SELČ, načež k jejímu definitivnímu zakotvení u ISS a k připojení k modulu Harmony má dojít v 15 hodin. Zůstat tam má do 31. května, pak by se měla vrátit zpět na Zemi.

Právě s elektrickou sítí daného ramene Canadarm2 ovládaného astronauty se na počátku týdne objevily drobné potíže, které se podařilo vyřešit. Dragon totiž není vybaven systémem automatického připojení ke stanici – přistání vypadá tak, že robotická paže nejprve plavidlo zachytí a poté je astronauti připojí ke stanici.

Foto: NASA

Raketa Falcon 9 s lodí Dragon při čekání na start ze základny na floridském mysu Canaveral

Zatím poslední přistání u orbitální laboratoře absolvovala 19. dubna nákladní kosmická loď Cygnus.

Posádku stanice aktuálně tvoří američtí astronauti Anne McClainová, Christina Kochová a Nick Hague, dále jejich kanadský kolega David Saint-Jacques a dva ruští kosmonauti – Alexej Ovčinin s velitelem ISS Olegem Kononěnkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám