Hlavní obsah

Riskantní výzkum? Číňané vložili geny z lidského mozku do opičího

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští vědci se ve spolupráci s americkými kolegy odhodlali vložit geny z lidského mozku do opičího. Provedli to vpichem viru s lidským genem souvisejícím s vývojem mozku do embryí celkem jedenácti opic makaků. Pak je nechali vyrůst, než provedli další testy. Jak informovala agentura Reuters, z 11 primátů jich přežilo pouze pět.

Vědci vložili geny z lidského mozku do opičíhoVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vědci z Kchunminského institutu zoologie při Čínské akademii věd ve spolupráci se Severokarolínskou univerzitou ve Spojených státech každopádně zjistili, že opice modifikované genem pro mikrocefalin (MCPH1) lépe zvládly testy paměti zahrnující barvy a různé obrázky.

Zároveň odhalili, že mozky u geneticky upravených jedinců druhu makak rhesus (asijský úzkonosý primát z čeledi kočkodanovitých) se vyvíjely déle – podobně jako v případě dětí.

Foto: Profimedia.cz

Makak rhesus (Macaca mulatta)

Je však třeba poznamenat, že žádná z opic neměla mozek abnormálně velký, uvedla studie publikovaná v odborném žurnálu National Science Review.

Může jít o rizikový projekt

Čínští vědci tvrdí, že modifikované opice mají potenciál poskytnout člověku vhled do lepšího porozumění jedinečným lidským rysům.

Jiní odborníci, jako například James Sikela z Coloradské univerzity, kteří se na tomto výzkumu nepodíleli, ale řekli časopisu MIT Technology Review, že „použití transgenních opic ke studiu lidských genů spojených s evolucí mozku je velmi riskantní cestou”.

Pokračování pokusů by prý mohlo vést až k extrémním a těžko předvídatelným změnám.

Anketa

Souhlasíte s vkládáním lidských genů do opičích embryí?
Ano
17,9 %
Ne
82,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám