Hlavní obsah

Vědci dali lidské buňky do myší hlavy. Poznatky by mohly pomoci při léčbě mozku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vědci z kalifornského výzkumného ústavu Salk Institute for Biological Studies úspěšně implantovali mláďatům myší lidské mozkové buňky. Testovali možnosti boje se schizofrenií, poznatky z dalších výzkumů by však podle odborníků mohly v budoucnu vést až k nové léčbě pacientů trpících výraznějším poškozením mozku či vývojovými vadami.

Vědci implantovali myším do mozku lidské buňkyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Výzkumníci vyjmuli mozkové buňky z lidského plodu, obarvili je na svítivě zeleno a vložili je do mozků myší, uvedla agentura Reuters. Do lebek zvířat rovněž zabudovali malé průzory, aby mohli sledovat, jak se lidským buňkám daří v novém prostředí.

Po několikaměsíčním pozorování podle magazínu Newsweek zjistili, že lidské buňky v některých částech mozku početně nad těmi myšími „zvítězily“.

O dané nové studii nejprve informoval odborný časopis Nature Biotechnology – s tím, že je samozřejmě zapotřebí další bádání.

Využití laboratorních myší nebo krys se používá i u jiných výzkumů s medicínským záměrem.

Novinky v březnu psaly o hmatatelném úspěchu vědců ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL), kterým se podařilo docílit toho, aby se částečně paralyzované krysy s poruchou míchy mohly znovu samy pohybovat. Pokračují tak v úsilí, aby jednoho dne mohli ochrnutí lidé opět chodit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám