Hlavní obsah

Rostoucí teploty mohou proměnit barvu oceánů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oceány budou mít do konce 21. století oproti nynějšku modřejší nebo zelenější barvu, příčinou budou zejména zvyšující se teploty. Vyplývá to z nového výzkumu odborníků z Massachusettského technologického institutu (MIT) v USA a britské Southamptonské univerzity. Strhující podívaná nás ale nečeká – podle autorů studie toto ztmavnutí vody zřejmě nebude očima viditelné.

Do konce století budou mít oceány tmavší barvuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vědci upozornili, že fytoplankton na povrchu moře absorbuje a odráží sluneční záření. To dává oceánům současný modrozelený odstín, píše agentura Reuters.

Fytoplankton je planktonní společenství jednobuněčných fotosyntetizujících mikroorganismů, které obývají vodní sloupec veškerých přírodních i umělých nádrží. Hlavními složkami fytoplanktonu jsou řasy, sinice a někteří prvoci se schopností fotosyntézy.

Vzrůstající teploty a kyselost však podle informací z odborného časopisu Nature Communications způsobí, že množství fytoplanktonu bude klesat, což podstatně změní barvu oceánů kvůli nižší absorpci slunečního jasu.

Za předpokladu oteplení oceánů o 3 °C

Tím pádem se ve výsledku v průběhu následujících 80 let některé části oceánů zbarví do tmavě modra, jiné do tmavě zelena.

„Tato změna ale pravděpodobně nebude viditelná pouhým okem,“ řekla zpravodajské stanici BBC vedoucí autorka studie Stephanie Dutkiewiczová z MIT.

Vědci své experimenty založili na předpokladu, že do roku 2100 teplota oceánů stoupne o tři stupně Celsia.

Podle tiskové zprávy institutu MIT by barvu moří mohly změnit i úkazy El Niño a La Niña. El Niño je původní název jevu, který má za následek zeslabení studeného oceánského Peruánského (Humboldtova) proudu a s tím související oteplení tamních vod.

Existuje i soubor událostí s označením El Niño/Jižní oscilace. Jde o přírodní klimatické kyvadlo, které vychyluje teploty v tropickém Pacifiku buď do chladné (La Niña), nebo teplé fáze (El Niño). Výkyvy se proměňují od malých do extrémních hodnot, přičemž jejich extrémní hodnoty silně ovlivňují globální klima. Způsobuje např. sucho v Asii a Austrálii, a naopak ve stejné době povodně v Jižní Americe.

Reklama

Související články

Tání v Antarktidě nabralo na tempu

Ledovce v Antarktidě tají dnes šestkrát rychleji než před čtyřiceti lety a třikrát rychleji než v 90. letech. Podle deníku The Independent to ukázala studie...

Výběr článků

Načítám