Hlavní obsah

Slunce probudilo čínskou sondu na odvrácené straně Měsíce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská lunární sonda Čchang-e 4 se v úterý a ve středu postupně probudila po první strávené noci na odvrácené straně Měsíce. Zpět k životu ji po dvou pozemských týdnech vrátilo sluneční světlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po první noci probudily čínskou sondu na Měsíci sluneční paprskyVideo: Reuters

 
Článek

Čínská národní vesmírná agentura ve čtvrtek oznámila, že aparát byl probuzen ve středu ve 13:39 našeho času a samostatný rover Nefritový králík 2 (Yutu 2) již o den dříve, v úterý ve 13:00 SEČ.

„Den na Měsíci odpovídá zhruba 14 dnům na Zemi, měsíční noc trvá rovněž našich 14 dní. Po tuto dobu tedy Čchang-e 4 neměla k dispozici důležitý sluneční svit, aby její solární panely mohly ze Slunce získávat energii a následně vyrábět elektřinu pro práci,“ vysvětlil podle agentury Reuters Li Čchun-laj, zástupce ředitele Národních astronomických observatoří Číny a vedoucí pozemních operací sondy.

I spící sonda prý měřila teplotu

Na přistávací ploše sondy byl navíc instalován takzvaný radioizotopový termoelektrický generátor (RTG, dlouhodobý zdroj stejnosměrného elektrického proudu využívající k získání tepelné energie rozpad radioaktivních prvků), který na Čchang-e 4 napájí speciální teploměr. Ten tak funguje i během měsíční noci.

Mise Čchang-e 4 dosáhla historicky prvního zdárného přistání na druhé straně Měsíce letos 3. ledna. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám