Hlavní obsah

Slunce probudilo čínskou sondu na odvrácené straně Měsíce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská lunární sonda Čchang-e 4 se v úterý a ve středu postupně probudila po první strávené noci na odvrácené straně Měsíce. Zpět k životu ji po dvou pozemských týdnech vrátilo sluneční světlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po první noci probudily čínskou sondu na Měsíci sluneční paprskyVideo: Reuters

 
Článek

Čínská národní vesmírná agentura ve čtvrtek oznámila, že aparát byl probuzen ve středu ve 13:39 našeho času a samostatný rover Nefritový králík 2 (Yutu 2) již o den dříve, v úterý ve 13:00 SEČ.

„Den na Měsíci odpovídá zhruba 14 dnům na Zemi, měsíční noc trvá rovněž našich 14 dní. Po tuto dobu tedy Čchang-e 4 neměla k dispozici důležitý sluneční svit, aby její solární panely mohly ze Slunce získávat energii a následně vyrábět elektřinu pro práci,“ vysvětlil podle agentury Reuters Li Čchun-laj, zástupce ředitele Národních astronomických observatoří Číny a vedoucí pozemních operací sondy.

I spící sonda prý měřila teplotu

Na přistávací ploše sondy byl navíc instalován takzvaný radioizotopový termoelektrický generátor (RTG, dlouhodobý zdroj stejnosměrného elektrického proudu využívající k získání tepelné energie rozpad radioaktivních prvků), který na Čchang-e 4 napájí speciální teploměr. Ten tak funguje i během měsíční noci.

Mise Čchang-e 4 dosáhla historicky prvního zdárného přistání na druhé straně Měsíce letos 3. ledna. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Číňané vyšlou příští rok sondu na Mars

Čína plánuje poslat příští rok misi na Mars. Chce navázat na úspěšné letošní přistání na odvrácené straně Měsíce, oznámila čínská agentura Xinhua News. Mise na...

Výběr článků

Načítám