Hlavní obsah

Robotické vozítko poslalo záběry odvrácené strany Měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské robotické vozítko Nefritový králík 2 ve čtvrtek na odvrácené straně Měsíce procitlo z preventivní hibernace a obnovilo činnost. Pohyblivý robot přistál na Měsíci minulý čtvrtek, ten samý den vyjel na lunární povrch ze sondy Čchang-e 4, která jej tam dopravila. Nyní prokázaly svou činnost i kamery na kosmickém plavidle a vozítku. Můžeme tak být svědky záběrů z odvrácené strany Měsíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nefritový králík 2 poslal z odvrácené strany Měsíce panoramatický snímekVideo: Reuters

 
Článek

Na prvním panoramatickém snímku, který zařízení poslalo, vidíme široké okolí vozítka. Odvrácená strana luny má být celkově hornatější než ta nám známější.

Samotné informaci o obnovení činnosti Nefritového králíka 2 přinesl jeho účet na sociální síti Weibo. „Odpolední siesta skončila, probudil jsem se a začal se pohybovat,“ citovala agentura AFP čtvrteční text zveřejněný na zmíněném účtu.

Podle sdělení Čínské národní vesmírné agentury se aparát uvedl do klidového stavu, aby se chránil před mrazivým chladem panujícím na odvrácené straně souputníka Země.

Zkoumání měsíčních surovin

Robotické vozítko o hmotnosti 140 kilogramů a sonda Čchang-e 4, která ho na Měsíc dopravila, jsou vybaveny několika přístroji, podle AFP zejména německými a švédskými. K cílům mise patří zkoumání lunárních nerostných surovin či výzkum týkající se možnosti pěstování rajčat i jiných rostlin v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace.

Foto: Jin Liwang, ČTK/AP

Vizualizace přistání sondy Čchang-e 4 na odvrácené straně Měsíce.

Sonda s vozítkem přistála ve Von Karmánově kráteru, který se nachází v Aitkenově pánvi u jižního lunárního pólu. [celá zpráva]

Přibližně 12 hodin poté ze sondy vyjelo i průzkumné vozítko Yutu 2, kterému se ale spíše říká právě Nefritový králík 2. [celá zpráva]

Podle předpokladu vědců vznikla Aitkenova pánev při dopadu velkého tělesa v rané době měsíčních dějin a výzkum její části by mohl přinést další informace týkající se vzniku a vývoje naší sluneční soustavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám