Hlavní obsah

Saturn ztrácí své prstence

Novinky,

S pomocí dat získaných sondami Voyager 1 a 2 vědci odhalili, že planeta Saturn pomalu přichází o své ikonické prstence. Studie amerického vesmírného úřadu NASA zjistila, že gravitace Saturnu odčerpává ledové částice z prstenců a ty se pak mění v prachový déšť. Dle odhadů tak mohou za 100 milionů let zcela zmizet.

Saturn ztrácí své prstenceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Déšť ledových částic by každých 30 minut dokázal naplnit plavecký bazén olympijských rozměrů,“ cituje agentura Reuters vědce Jamese O´Donoghua z NASA.

Saturnovy prstence se skládají hlavně z ledových částic o velikostech v rozmezí od mikroskopického prachu až po několikametrové „balvany“. Česká astronomická společnost navíc nedávno upozornila na nový poznatek, že voda v Saturnových prstencích i měsících je podobná té pozemské.

Na prstencové částice působí hned několik sil. Gravitační síla Saturnu je chce přitáhnout směrem k planetě, zatímco jejich orbitální rychlost se je snaží vymrštit do vesmíru.

Drobné částice rovněž mohou získávat elektrickou energii od Slunce nebo z plazmových mraků. Agentura Reuters doplňuje, že takto nabité částice jsou pak také ovlivněny magnetickým polem Saturnu. Vše na sebe tedy vzájemně působí a v důsledku to zapříčiňuje postupný úbytek prstencové hmoty.

Kdy prstence vznikly?

Podle výzkumníků každopádně rychlost ztráty planetárních prstenců znamená „nejhorší možný scénář“ pro trvanlivou existenci daných útvarů.

Foto: NASA

Severní polokoule Saturnu s šestiúhelníkovým bouřkovým útvarem kolem pólu

Astronomové dlouho nevěděli, jestli se Saturn vytvořil spolu s prstenci, nebo zda je planeta získala až později. Nový výzkum podle serveru Phys.org upřednostňuje druhou možnost, což naznačuje, že je nepravděpodobné, že by byly starší než 100 milionů let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám