Hlavní obsah

Ježíš by to dnes měl snadné, biblické Galilejské jezero vysychá

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galilejské či Genezaretské jezero, dosud největší sladkovodní jezerní plocha v Izraeli, nacházející se u Golanských výšin na severu země, pomalu vysychá. Podle agentury Reuters to zapříčiňuje zejména sucho a odčerpávání vody. Můžeme tak s nadsázkou konstatovat, že pokud by se chtěl Ježíš v současnosti procházet po této vodě, příliš velký zázrak by k tomu nepotřeboval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Biblické Galilejské jezero vysycháVideo: Reuters

 
Článek

Turisté i rybáři se musejí čím dál více brodit poněkud bahnitými plážemi, aby se dostali k nynějšímu břehu Galilejského jezera, jehož hebrejský název zní Jam Kinneret. Na jeho jižním okraji se navíc již utvořil malý ostrůvek, ze kterého se dle odborníků brzy stane poloostrov.

Vysychání tak ohrožuje největší zásobárnu sladké vody v Izraeli. Škodí i pověsti daného místa, které pomyslně soupeří s Jeruzalémem o pozici hlavního cílového bodu pro křesťanské poutníky.

Pomůže odsolování?

Izraelská vláda premiéra Benjamina Netanjahua vidí řešení v odsolování neboli desalinaci mořské vody, v čemž je Izrael doslova světovou velmocí. Podle plánu, který byl schválen letos v červnu, se zdvojnásobí množství zpracované mořské vody ze Středozemního moře, a polovina z toho se pak i novou potrubní sítí přemístí do Galileje.

Pokud se Ježíš vrátí, uděláme všechno, aby musel znovu vynaložit na chůzi po vodě maximální úsilí.
Juval Steinitz, ministr energetiky

„Děláme to proto, abychom zachránili své zvyky a bojovali proti globálnímu oteplování. Je třeba totiž zabránit jeho zničujícímu účinku na Galilejské jezero. A v důsledku toho vytvořit pro náš stát nové a velmi významné zásoby vody,“ objasnil po inspekci na místě záměry kabinetu izraelský ministr energetiky a vodních zdrojů Juval Steinitz, kterého citovala agentura Reuters.

Zmínil i význam jezera pro křesťany s ohledem na učení evangelií o Ježíšových zázracích, které podle Nového zákona konal v okolí severních břehů jezera. „Pokud se Ježíš vrátí, uděláme všechno, aby musel znovu vynaložit na chůzi po vodě maximální úsilí,“ zažertoval ministr židovského státu.

Prospěje to přírodě i vztahům s Jordánskem

Ochránci životního prostředí zmíněný plánovaný vládní krok, ke kterému má dojít následujícího roku, vítají. Mohlo by to prý zlepšit i geopolitickou situaci, například vztahy s Jordánskem, s nímž Izrael sdílí hranici podél řeky Jordán. Právě intenzivní zavlažování ubírá vodu z tohotu toku, což bývá příčinou sporů mezi oběma státy, které spolu jinak udržují na poměry Blízkého východu relativně dobré vztahy.

Někteří obyvatelé regionu Galilea se ale obávají, že oblast bude nakonec stejně zase zapomenuta a z plánů nic nebude. Přispět k tomu mohou například volby v roce 2019, ale i možnost, že po pěti letech přijde deštivá zima, která hladinu Kinneretu dočasně zvedne, čímž se problém bude na první pohled zdát vyřešen.

Galilejské jezero bylo naposledy „plné“ v roce 2004. Vlivem úbytku vody v Jordánu je stále méně vody i v jižněji položeném v Mrtvém moři, jehož obrovská slanost se tak ještě zvyšuje.

Reklama

Související články

Pod Arktidou se hromadí teplá voda

V části Severního ledového oceánu se zhruba 50 metrů pod hladinou hromadí teplá voda. Když mořský led taje, slunce vodu ohřívá a silné arktické větry ji...

Výběr článků

Načítám