Hlavní obsah

Před 50 lety Američané vypustili loď Apollo 7, nakročili tak k dobytí Měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)/Praha

Jeden z důležitých kroků ve svém programu dobytí Měsíce učinili Američané přesně před 50 lety, dne 11. října 1968. Tehdy z floridského mysu Canaveral poprvé úspěšně odstartovala vesmírná loď řady Apollo s lidskou posádkou, Apollo 7. Cesta k tomu však nebyla jednoduchá.

Foto: Profimedia.cz

Posádka mise Apollo 7: zleva Donn Eisele, Walter Schirra a Walter Cunningham

Článek

Program Apollo jako takový nezačal vůbec dobře. V lednu roku 1967 došlo k tragické nehodě, při níž během testu na startovací rampě zahynuli všichni tři astronauti (Virgil Grissom, Edward White a Roger Chaffee) a byla zničena i samotná kosmická loď. [celá zpráva]

Poté musel americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) změnit harmonogram, plánované lety Apolla 2 a 3 se tak vůbec neuskutečnily.

Test spolehlivosti rakety i tepelného štítu

Na oběžnou dráhu se první loď Apollo vypravila až 9. listopadu 1967. Koráb nesl pořadové číslo čtyři a na palubě neměl lidskou posádku, ale jen vědecké přístroje. Taktéž i následující mise pět a šest.

Inženýři totiž chtěli pečlivě ověřit spolehlivost nosné rakety Saturn 5 i tepelný štít kosmické lodě Apollo 4 při vstupu do atmosféry druhou kosmickou rychlostí.

Foto: Profimedia.cz

Nosná raketa Saturn 5 s kosmickou lodí Apollo 4, den před startem (8. listopadu 1967)

Loď přistála po osmi hodinách a 37 minutách letu s pomocí tří padáků na hladině Tichého oceánu necelých 10 kilometrů od čekající letadlové lodě Bennington. Tam se posléze dopravila. Let agentura NASA vyhodnotila jako velmi úspěšný.

U Apolla 7 už to ale bylo jinak.

Zemi obletěli 163krát

První pilotovaná loď Apollo 7 se tedy do vesmíru dostala 11. října 1968. Na její palubě byli astronauti Walter Schirra, Donn Eisele a Walter Cunningham, kteří uskutečnili 163 obletů Země a zdárně provedli řadu pokusů, mezi nimiž byl i přibližovací manévr s pomocí druhého stupně rakety. Na Zemi se v pořádku vrátili 22. října.

Foto: Profimedia.cz

Apollo 7 startuje (11. října 1968).

Významný krok k cestě na Měsíc dále podniklo Apollo 8, které se v prosinci 1968 jako první dostalo na oběžnou dráhu Měsíce. Frank Borman, William Anders a James Lovell jako první na světě spatřili na vlastní oči odvrácenou stranu přirozené zemské družice.

Po misích Apolla 9 a 10 v březnu a květnu 1969 odstartovalo 16. července téhož roku z Floridy Apollo 11. O pět dní později už dva ze tří členů jeho posádky – Neil Armstrong a Edwin „Buzz” Aldrin – kráčeli po Měsíci.

Celkem se v letech 1969 až 1972 na Měsíc podíval tucet astronautů a projekt Apollo zůstává jedním z největších úspěchů amerického vesmírného programu. A to i navzdory zmíněné počáteční tragédii z ledna 1967.

Samotný vesmírný úřad NASA letos oslavil 60 let od svého založení. [celá zpráva]

Reklama

Související články

NASA ukázala nové posádky i skafandry

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) v pátek zveřejnila jména posádek komerčních kosmických lodí firem Boeing a SpaceX. Vzlétnout by na...

Výběr článků

Načítám