Hlavní obsah

První stupeň rakety Falcon úspěšně řízeně přistál. Poprvé v Kalifornii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles (USA)

Americká soukromá vesmírná společnost SpaceX v noci na pondělí 8. října úspěšně provedla další řízené přistání již dříve použitého prvního stupně rakety Falcon 9. Poprvé se operace uskutečnila na kalifornské letecké základně Vandenberg, odkud nejprve stroj vynesl na oběžnou dráhu argentinský satelit Saocom-1A se speciálním radarem pro pozorování povrchu Země při živelních pohromách.

Foto: Profimedia.cz

Mise rakety Falcon 9 byla pro Kaliforňany pěknou podívanou.

Článek

První stupeň se nedlouho po startu oddělil a poté přistál na základně ležící asi 200 kilometrů severozápadně od Los Angeles. Návratový manévr byl s velkou přesností ukončen necelých osm minut po startu rakety, kdy první stupeň přistál podle serveru Space.com 400 metrů od startovací rampy.

Poprvé SpaceX podobnou operaci provedl v dubnu roku 2016, kdy první stupeň přistál na autonomní plošině plovoucí na moři. [celá zpráva]

Společnost miliardáře Elona Muska, který se tímto přistáním posléze pochlubil na Twitteru, první letové stupně využívá k dalším startům, aby lety do kosmu zlevnila. Poprvé otestovala společnost opakované použití loni v březnu. [celá zpráva]

Jen u kratších misí

SpaceX provedla podobných manévrů už více než 25, první stupně přistávaly buď na floridském Mysu Canaveral u východního pobřeží USA, nebo na plovoucích platformách v Atlantiku či Pacifiku.

Řízené přistání na kalifornské pevnině (západní pobřeží) se uskutečnilo poprvé, přičemž použitý první stupeň už letos v červenci jeden kosmický start absolvoval.

Řízená přistání prvního stupně může podle odborníků SpaceX používat jen u kratších misí s poměrně malou vahou nákladu. Při delších letech nebo startech s větší zátěží Falcon spotřebuje větší množství paliva, kterého pak na návratový manévr už nezbývá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám