Hlavní obsah

Na ocenění v soutěži Česká hlava bude navržen vědec, který rozluštil genom pšenice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na národní ocenění Česká hlava navrhne vládní rada pro výzkum Jaroslava Doležela, který se podílel na rozluštění genomu pšenice nebo ječmene. Oznámili to představitelé Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) na tiskové konferenci po zasedání, které proběhlo v pátek 7. září.

Foto: Ústav experimentální botaniky AV ČR

Vedoucí aplikační laboratoře Jaroslav Doležel při jejím slavnostním otevření

Článek

Výzkum Doležela a jeho kolegů má pomoci například k vyšlechtění odrůd plodin odolnějších vůči změnám počasí a dalším negativním vlivům. V soutěži Česká hlava jsou oceňováni nejvýznamnější vědci a nejvýraznější výzkumné počiny.

Letos byly do soutěže Česká hlava zaslány desítky nominací. RVVI pak z užšího výběru 13 kandidátů zvolila Doležela, kterého navrhne vládě. „Mapoval genom pšenice, nejdůležitější rostliny, kterou si dovedeme představit. Výrazně k tomu přispěl už před dlouhou dobou zavedením metody, která umožnila sekvenovat genom, který je větší a složitější na popis než genom člověka," uvedl k nominaci první místopředseda RVVI Petr Dvořák.

Doležel, který působí v Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR, oznámil v srpnu, že se podařilo rozluštit celý dědičný kód pšenice seté. Podílel se na tom mezinárodní tým, v němž byli i čeští odborníci. [celá zpráva]

„Pšenice patří mezi nejzákladnější zemědělské plodiny, živí lidstvo. Pěstuje se na největší ploše obdělávané plochy, poskytuje více než pětinu kalorií a bílkovin a v některých zemích to může být až polovina. Její role při výživě lidstva je nezastupitelná. Počet lidí na zeměkouli však přibývá a blíží se okamžik, kdy pšenice nebude stačit," uvedl tehdy.

Výnosnější odrůdy

Podle Doležela je třeba šlechtit výnosnější odrůdy, které se budou umět přizpůsobit současnému klimatu.

„Šlechtění klasickými technikami už musí být doplněno novými, moderními technikami, které však můžeme uplatnit pouze tehdy, pokud máme dědičné informace. A to se nyní stalo," řekl.

Doležel se již dříve podílel na rozluštění genomu ječmene a stranou by podle něj neměl zůstat ani výzkum genomu banánovníku, který hraje významnou roli při zajišťování výživy rozvojového světa trpícího nedostatkem potravy.

Rozhodnutí o udělení ceny Česká hlava vyhlašuje vláda obvykle v říjnu nebo listopadu. Laureáti získají ceny v celkové hodnotě 1,5 miliónu korun, a to na slavnostním galavečeru 25. listopadu. Ceny Česká hlava se udělují od roku 2002.

V minulosti je získali například chemik Antonín Holý, lékař Pavel Klener, který se zasloužil o zavedení chemoterapie do léčby zhoubných nádorů, nebo zakladatel dětské onkologie Josef Koutecký. Loni ocenění dostal odborník na středověkou duchovní kulturu Petr Sommer. [celá zpráva]

Na cenu RVVI, která je udělována za popularizaci výzkumu veřejnosti, rada doporučí Jaroslava Petra. „Je dlouholetým popularizátorem v oblasti biomedicíny a přírodních věd," řekl Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám