Hlavní obsah

Liberec se v rámci letní školy spojí s vesmírnou stanicí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videokonference s posádkou na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), beseda s legendou kosmonautiky Sergejem Avdějevem i soutěž modelů raket postavených dětmi. Takové jsou hlavní body programu Letní kosmické školy Společně do vesmíru, která proběhne na Technické univerzitě v Liberci (TUL) od 14. do 21. července.

Foto: NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Hlavní událostí školy je přímé spojení s ISS, které mohou navštívit i zájemci z řad veřejnosti. Dvacetiminutové videokonferenci bude předcházet přednáška vedoucího Centra studentských aktivit při České kosmické kanceláři Milana Halouska. Akce se bude konat v aule budovy G liberecké Technické univerzity.

Dne 18. července se od 16 hodin v libereckém science centru iQLANDIA uskuteční beseda s kosmonautem Sergejem Avdějevem, který do roku 2005 držel světový rekord v délce pobytu ve vesmíru. V kosmu byl celkem 747 dní, z toho 40 hodin a 1 minutu strávil v otevřeném prostoru. Zde drží rekord Anatolij Solovjov (přes 78 hod), letos se měnilo pořadí, když se na třetí místo dostal americký astronaut Andrew Feustel. [celá zpráva]

Avdějev létal na kosmickou stanici Mir a jeho poslední mise se protáhla z obvyklého půlroku na více než rok. Na oběžné dráze se potkal rovněž s prvním slovenským kosmonautem Ivanem Bellou.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Avdějev na snímku z letošního dubna

Třetí akcí bude soutěž v odpalování modelů raket postavených účastníky školy pod vedením mistra Ruska a Evropy v raketovém modelářství Vladimira Meňšikova. V pátek 20. července se tyto rakety vznesou z hřiště TUL na libereckou oblohu do výšky 50 až 100 metrů.

Avdějev jako průvodce školáků

Na účastníky z ČR a zemí SNS (Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Rusko, Tádžikistán a Uzbekistán) čeká i jinak poměrně nabitý program.

Dopoledne budou tvořit workshopy zaměřené na průzkum vesmíru, dozvědí se například podrobnosti o snímkování zemského povrchu z oběžné dráhy, vyzkoušejí si také analýzu takto pořízených fotografií. Dále se seznámí s navigačním systémem GLONASS a budou umělecky interpretovat astrologické fotografie. Odpoledne budou trávit sportovními i odpočinkovými aktivitami.

Pořadateli školy jsou česká agentura Essential Communication, Rusko-česká smíšená obchodní komora, ruská státní korporace pro kosmické aktivity Roskosmos a tamní společnost RISKSAT.

Škola bude oficiálně zahájena v sobotu 14. července ve 14:30. Po většinu jejího trvání bude účastníky programem provázet kosmonaut Avdějev.

Rusko-česká soutěž o vesmíru

Letní škola probíhá v rámci programu spolupráce s agenturou Roskosmos, jehož hlavním bodem je mezinárodní soutěž pro děti a mládež s názvem Vesmír nás spojuje. První kolo skončilo 30. června, účastníci v něm měli za úkol napsat motivační esej. [celá zpráva]

Nyní probíhá hodnocení odevzdaných prací, výherci tohoto kola začnou připravovat video do kola dalšího. Hlavní cenou je exkurze do ruského Hvězdného městečka, kde se kosmonauti připravují na let do vesmíru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám