Hlavní obsah

Dětskou univerzitu ČVUT navštíví 340 žáků

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na půdě Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze se od 9. do 13. července uskuteční čtvrtý ročník Dětské univerzity. Jde o denní studium zakončené udělením titulů „Malý bakalář“ (Bc. jr.) či „Malý inženýr“ (Ing. jr.). Akce s podtitulem „Věda všude kolem nás“ se koná formou příměstského tábora, na němž se mají žáci ZŠ seznámit s technickými a přírodovědnými obory. Očekává se 340 dětí.

Foto: ČVUT

Z minulého ročníku Dětské univerzity

Článek

Účastníci Dětské univerzity z celé ČR i ze zahraničí (USA, Čína, Belgie a Slovensko) se podle věku rozdělí do šestnácti studijních skupin.

Na začátku je čeká slavnostní imatrikulace, a to v pondělí 9. července od 9.30 na Fakultě strojní ČVUT na adrese Technická 2, po úspěšném absolvování programu se odehraje i promoce v Betlémské kapli za účasti rektora a zástupců akademické obce – v pátek 13. července od 14 hodin.

Pro získání titulu je třeba absolvovat alespoň deset přednášek ze čtrnácti.

„Program jsme připravili pro žáky ve spolupráci s fakultami tak, aby byl interaktivní a zážitkový. Na realizaci programu se podílí více než 150 odborníků z ČVUT,“ uvedla hlavní organizátorka akce Michaela Kostelecká.

Psaní bakalářek a diplomek

Děti se mohou těšit na speciální technické laboratoře, malou vědeckou show s fyzikálními experimenty, lego roboty, drony, modely vodních elektráren a plavebních komor, studentskou formuli, jízdy v elektromobilu nebo automobilové a letecké trenažéry.

Rovněž je čeká představení technologie 3D tisku a biomedicínského inženýrství i návštěva Letiště Václava Havla s experty z dopravní fakulty. Budou mít kupříkladu možnost si i vyrobit modely lodí, na kterých se naučí znát nebezpečí číhající v proudící vodě.

V průběhu týdne budou také pracovat na svých bakalářských a diplomových pracích vedených vědci. V programu nechybějí ani sportovní aktivity. Stravování je zajištěno v menze dané školy. Cena univerzity pro jednoho je 3500 Kč.

„Jsem velmi rád, že i čtvrtý ročník Dětské univerzity ČVUT zaznamenal obrovský zájem, o čemž svědčí plně vyčerpaná kapacita do necelých deseti minut od zahájení přihlašování, navíc bez propagace. Pro příští rok se chystáme počet dětí zachovat. Už nyní ale víme, že kapacita nebude stačit,“ poznamenal na závěr rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Nemálo českých vysokých škol se rozhodlo vydat cestou dětských univerzit, například Univerzita Karlova v Praze, Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci nebo Západočeská univerzita v Plzni. Loni se k nim přidalo i brněnské Vysoké učení technické. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ČVUT představí práce středoškoláků

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze pořádá ve středu 6. června již 12. ročník konference s prezentacemi zajímavých prací žáků středních škol jménem...

Výběr článků

Načítám