Hlavní obsah

Brněnské VUT od září spouští technickou univerzitu pro děti

Novinky,

Více podpořit technické vzdělávání dětí plánuje Vysoké učení technické (VUT) v Brně. Od září spouští dětskou univerzitu VUT Junior pro žáky druhého stupně základních škol. Děti ve věku 12 až 16 let se každý měsíc dozvědí zajímavosti z jednoho technického či přírodovědného směru. Po týdnu od spuštění registrace už univerzita hlásí, že má plno.

Foto: VUT

VUT Junior – ilustrační foto.

Článek

Díky VUT Junior se mohou zájemci seznámit s univerzitním prostředím i s laboratorním vybavením, tím pádem si i ujasnit, která oblast by je bavila nejvíc.

„Spousta žáků nastupuje po základní škole na gymnázia a nemá ještě jasnou představu, jaké možnosti studia mají. Chceme jim ukázat, že technika je zajímavý a perspektivní směr, kterým se mohou v budoucnu vydat,“ uvedl rektor VUT Petr Štěpánek.

Pro pět dětí zdarma

Pilotní ročník nabídl kapacitu pro 50 zájemců, pět z nich bude mít účast zcela zdarma. „Chtěli jsme motivovat i děti ze sociálně slabých rodin, takže jsme se rozhodli nabídnout deset procent míst zadarmo. Celoroční program pro děti pak stojí 2500 Kč,“ vysvětlil vedoucí projektu Ivo Marušák.

Foto: VUT

Děti jednou za měsíc o víkendu navštíví vybranou fakultu, aby nahlédly do široké nabídky oborů. Brněnská technika pokrývá oblasti, jako jsou chemie, architektura, informatika nebo stavebnictví. Mohou se rovněž těšit na imatrikulaci i promoci v novobarokní aule rektorátu VUT.

Nestačí oslovovat zájemce až na střední škole

Mladé nadšence čeká Elektrikárium na FEKT, kde se zábavnou formou dozvědí o fungování elektrické energie, dále si vyzkouší práci špičkového vědce ve Středoevropském technologickém institutu VUT, v programu je místo i na sportovní aktivity na hřištích a stadiónech školy.

Foto: VUT

„Naším cílem je podporovat technické vzdělávání. V dnešní době už univerzity neoslovují jen uchazeče o studium ze středních škol, ale často se snaží zaujmout i žáky základních škol. VUT se v minulosti aktivně zapojilo také do projektu technických mateřských škol, který funguje na Kuřimsku. Myslím, že je důležité nadchnout děti pro technické směry už v raném věku,“ dodal rektor.

Nemálo českých vysokých škol se již rozhodlo vydat se touto cestou. Brněnské VUT tak navazuje na dětské univerzity ČVUT a Univerzity Karlovy v Praze, Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity Palackého v Olomouci nebo také Západočeské univerzity v Plzni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám