Hlavní obsah

Sonda zachytila pozoruhodné magnetické pole Slunce

Novinky,

Kosmická loď Solar Dynamics Observatory (SDO), v současnosti nejvyspělejší sonda, která poskytuje údaje o Slunci v několika spektrálních čarách, a tím umožňuje komplexní pohled na jeho dynamické procesy, pořídila záběry pozoruhodně kroutícího se magnetického pole nad povrchem naší nejbližší hvězdy. Video ukazuje zajímavě se pohybující nabité částice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Magnetické pole SlunceVideo: Reuters

 
Článek

„Máme zde sluneční oblast se zamotanými liniemi magnetického pole, kterou sonda zachytila v období od 24. do 26. dubna v pro ni viditelné škále ultrafialového světla,“ napsala agentura Reuters.

Nabité částice se různě otáčejí a magmatické pole osvětlují, jak ukazují snímky. Slunce zachycené na vlnové délce extrémního ultrafialového světla dle amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) nepředvedlo v dané době žádné významné sluneční bouře.

Osm let sledování Slunce

Vesmírná observatoř SDO od roku 2010 nepřetržitě monitoruje aktivitu Slunce, zaznamenává ultrafialové sluneční záření, magnetické pole či změny na slunečním povrchu a ve sluneční koroně.

Jde o misi NASA, konkrétně o první misi v rámci programu Living With a Star. Třítunová sonda byla vypuštěna 11. února 2010, Zemi obíhá ze vzdálenosti 36 tisíc kilometrů.

Je stále ve spojení s pozemní stanicí White Sands v americkém státě Nové Mexiko, té přenáší aktuální data. Hlavním cílem mise je studium vzniku sluneční aktivity a kosmického počasí.

Na tomto odkazu je krásně vidět, kde se SDO momentálně nachází.

Reklama

Související články

Sluneční bouře zesílí polární záři

Během středy dorazí k naší planetě mírná solární bouře. Podle serveru Space.com by mohla ještě více rozsvítit polární záři nad severním pólem. Navzdory...

Výběr článků

Načítám