Hlavní obsah

Blíží se zápisy do mateřských škol, na místo mají nově nárok i tříleté děti

Praha

Zápisy do mateřských škol letos začnou ve středu 2. května. V příštím školním roce by do nich mělo zamířit kolem 355 tisíc dětí. Zápisy potrvají do 16. května, přesný termín určují ředitelé se zřizovateli. Od září budou mít nárok na přijetí všechny děti od tří let.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro pětileté, kterých je podle ministerstva školství zhruba 109 tisíc, je předškolní vzdělávání od loňského roku povinné. Většina z těchto dětí ale už nyní ve školkách je.

Loni o přijetí do mateřské školy žádali rodiče 154 433 potomků, vyplývá ze statistik ministerstva školství. Ředitelé těchto zařízení odmítli 33 237 žádostí, do školek pak nově nastoupilo 116 062 dětí.

Podle úřadu do předškolních zařízení chodí víc než 90 procent všech tříletých a čtyřletých dětí. Pětiletých do nich dochází přibližně 97 procent, zbytek se vzdělává například doma nebo v neregistrovaných dětských skupinách.

Celkový počet dětí ve školkách od školního roku 2007/2008 narostl o pětinu. Letos jich do školek chodí 362 756, před deseti lety to bylo o zhruba 71 600 méně. Růst se zastavil ve školním roce 2015/2016 a v posledních dvou letech dětí mírně ubylo.

Tlak na stále nedostatečné kapacity

Především díky různým investičním programům vzniklo v posledních deseti letech 461 nových školek a 3271 nových tříd. Kromě státních školek se zvýšil i počet soukromých, firemních a církevních. Od roku 2013/2014 se snížil počet nepřijatých dětí o 45 procent, přesto stále nejsou místa pro všechny.

Tlak na kapacity školek vyvolal nejprve nástup dětí narozených v silných populačních ročnících kolem roku 2008, nyní je pak mimo jiné důsledkem některých politických opatření.

Novela zákona, kterou prosadila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), uložila školkám povinnost zajistit od loňska místa pro všechny děti starší čtyř let. Pro pětileté je předškolní vzdělávání povinné. Od letošního září budou mít podle zákona nárok na místo ve školce i všichni tříletí.

Přezkoušení pětiletých, přijímání dvouletých?

Rodiče pětiletých dětí musí své potomky zapsat do školek, které jsou ve školském rejstříku. Mohou se dohodnout i na domácím vzdělávání, ale na podzim pak mají povinnost předškoláka do školky přivést na přezkoušení. Některým rodičům i ředitelkám školek se dané ověřování vědomostí předškoláků příliš nezamlouvá. [celá zpráva]

U mateřských škol platí v tomto podobný princip spádovosti podle místa trvalého bydliště jako u základních. Některé radnice ji ale neurčily podle ulic a rozhodly, že spádový obvod bude jeden na celém území obce či městské části s více školkami.

Povinný poslední rok předškolního vzdělávání má řadu odpůrců. Sněmovna nyní jedná o jeho zrušení. Navrhli to poslanci ODS, kteří by ze zákona chtěli odstranit také povinnost školek zajistit od roku 2020 i místa pro dvouleté děti.

Zákon je umožňuje přijímat od roku 2005. Jejich podíl v uplynulém školním roce činil 12 procent všech dětí ve školkách. Letos v září by podle ministerstva mohlo nastoupit až 45 procent všech dvouletých dětí, kterých bude k 31. srpnu celkem kolem 112 500.

Reklama

Související články

Do škol nastoupí leckde méně prvňáčků

V některých velkých středočeských městech už se konaly zápisy do prvních tříd. Ukázalo se, že dětí tam nastoupí o něco méně než v předchozích letech. Přesto se...

Výběr článků

Načítám