Hlavní obsah

Hygroboty pohání vlhkost, pohybují se jako housenky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým výzkumníků na jihokorejské Národní univerzitě v Soulu (Seoul National University) vyrobil několik typů velmi malých robotů. Nepohání je baterie ani elektřina, ale jen vlhkost prostředí. Jejich cesta kupředu vypadá jako pohyb housenek či jiných „červovitých“ živočichů. V budoucnu by se mohly využít i v medicíně, jak informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejští vědci vyrobili hygroboty pohybující se jako housenkaVideo: AP

 
Článek

Takzvaný hygrobot, jak vynálezci zařízení nazývají, se může pohybovat pouze díky pohlcování (absorpci) a vypařování vody. Akustický lokomotivní řízený pohon umožňuje vrhat se sem a tam i kroutit se jako had.

Video od vědců z Jižní Koreje, které ukazuje různé záběry pohybů „hygrobota“, potvrzuje, že malinký výtvor skutečně žádné elektrické napájení nepotřebuje.

Léky do lidského těla

V budoucnosti by se podle výzkumníků mohly roboty použít pro širokou škálu aplikací, a to včetně dodávání léků přímo dovnitř lidského organismu – díky potenciální schopnosti „zavrtat se“ do kůže. Využití se může najít rovněž i ve vojenství.

Odborníci použili pro sestrojení robotů vrstvy nanovláken, z nichž některá absorbují vodu a některá nikoli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám