Hlavní obsah

Nejsilnější vesmírná raketa odstartovala, do kosmu vynesla Bowieho Starmana v autě

Právo, Novinky, jem, roš
Mys Canaveral
Aktualizováno

Soukromá vesmírná společnost SpaceX Elona Muska vyslala do vesmíru raketu Falcon Heavy, která je největší, nejsilnější a nejdokonalejší raketou současnosti. Stroj odstartoval v úterý večer SEČ. V rámci prvního letu nese 27 motorů do kosmu osobní automobil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejsilnější vesmírná raketa odstartovalaVideo: Reuters

 
Článek

Původní čas startu plánovaný na 19:30 SEČ byl odložen na 21:45 kvůli silným větrům ve vyšších vrstvách atmosféry.

Krátce po úspěšném startu se od rakety oddělily tři první stupně, dva z nich kontrolovaně přistály na Mysu Canaveral. Vrátit se má i část samotné rakety Falcon Heavy. Tím se významně sníží náklady budoucích letů.

První raketu Falcon Heavy připravili k letu na odpalovacím komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, odkud startovaly historicky nejsilnější rakety Saturn V s posádkami na Měsíc v rámci programu Apollo (1969–72) a také raketoplány.

„Falcon Heavy odstartuje z odpalovací plošiny Apolla 11 na Mysu Canaveral. Bude mít dvakrát větší tah než v současnosti druhá nejsilnější raketa, takže se bude na co dívat. Ať už to dopadne jakkoliv, bude to vzrušující,“ sliboval před testem Elon Musk. Společnost SpaceX měla na start tříhodinové okno. Sám Musk už dříve připustil, že start je náročný a plno věcí se může pokazit.

Bowieho Starman a Stopařův průvodce

Během prvního startu nese Falcon Heavy jako zkušební náklad auto značky Tesla, která Muskovi také patří. Vůz má obíhat na oběžné dráze Slunce a pravidelně míjet Mars. Ještě před zahájením své nekonečné cesty má mimo jiné demonstrovat budoucím zákazníkům firmy, že SpaceX dokáže na oběžnou dráhu Země vynést několikatunové družice.

Na pouť Musk vysílá kabriolet Tesla Roadster třešňové barvy, který během startu vyhrával píseň Space Oddity od Davida Bowieho. Ve voze sedí ikonická postava z Bowieho písně Starman. V přihrádce u spolujezdce je pak výtisk sci-fi románu Douglase Adamse Stopařův průvodce po galaxii. Vedle volantu svítí legendární hláška z knihy „Nepropadejte panice!” Na voze jsou tři kamery.

„Zbožňuji představu auta nekonečně driftujícího vesmírem, které může být za milión let objeveno mimozemskou rasou,“ vysvětloval už v prosinci Musk.

Foto: Terry Renna, ČTK/AP

Falcon Heavy

Pokud půjde vše podle plánu, měla by Falcon Heavy do konce roku vyslat na oběžnou dráhu Měsíce modul Dragon s lidskou posádkou. Alespoň to Musk slibuje.

„Je to fantastický, ohromný milník pro SpaceX a komerční průmysl. Jde o přelomový okamžik,“ potvrdil serveru Space.com prezident Federace komerčních vesmírných letů Eric Stallmer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Test rakety Falcon Heavy Video: Reuters

Tah jako 18 Jumbo Jetů

Raketa má být schopna vynést 54 tun nákladu nebo současně tři družice. To je dvakrát víc než dosavadní nejsilnější raketa Delta Heavy a za třetinovou cenu 90 miliónů dolarů (přes 1,8 miliardy korun). Nosnost rakety na nižší oběžnou dráhu je 64 000 kilogramů. Pro srovnání raketa Saturn V, která vynášela kosmické lodi v rámci lunárního programu Apollo, byla 140 000 kilogramů.

Síla motorů prvního stupně odpovídá zhruba tahu 18 obřích letadel Boeing 747, uvádí na webu společnost SpaceX. Už má i první zákazníky k vynesení družic: komunikační firmy z Velké Británie, Saúdské Arábie a USA a také americké letectvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám