Hlavní obsah

Lávové tunely na Měsíci mohou skrývat led. Toho by mohli využít lidé

Novinky, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otvory ve velkém kráteru na severním pólu Měsíce by mohly být jakési „světlíky” vedoucí do sítě lávových tunelů, v nichž by se mohl vyskytovat led. Ten by mohl astronautům v budoucnu posloužit jako zdroj vody. Naznačují to poslední vědecké studie, napsal odborný magazín Science Alert.

Foto: Profimedia.cz

Měsíc možná ukrývá víc, než jsme dosud tušili.

Článek

„Snímky kráteru Philolaus ani v nejvyšším dostupném rozlišení zatím neumožňují se stoprocentní jistotou identifikovat tyto jámy jako lávové tunely, ale když vezmeme v úvahu jejich velikost, tvar, světelné a geologické podmínky, myslím, že tomu vše nasvědčuje,“ vysvětlil vedoucí studie Pascal Lee z neziskové společnosti SETI, která se soustředí na pátrání po mimozemském životě.

Vědci už dlouho přemýšlejí, jak se k případnému skrytému ledu dostat. Původně se zdálo, že využití solární energie je naprosto nemožné, vzhledem k tomu, že se led pravděpodobně nachází hlavně na místech Měsíce, která jsou ve stínu. Ovšem tyto přírodní světlíky by nejen umožnily snadnější přístup k ledu, ale i využití solární energie.

Kráter Philolaus má průměr asi 70 kilometrů. Jámy samotné mají průměr asi 15 až 30 metrů.

Měsíc jako odrazový můstek na Mars

Pokud by se začalo skutečně seriózně uvažovat o dalším letu na Měsíc, byl by tento kráter dobrým místem, kam se vypravit, a kde možná zřídit lunární základnu.

„Zkoumání lávových tunelů na Měsíci nás připraví na zkoumání lávových tunelů na Marsu,“ tvrdí Lee. „Potom bychom mohli pokračovat hlouběji pod povrch Marsu, kde bychom mohli objevit teplejší, vlhčí a zajímavější místa než na povrchu.“

Výsledky výzkumu prezentoval Pascal Lee na workshopu týkajícím se vesmírných misí na půdě NASA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám