Hlavní obsah

Evropské rostliny jsou tvrdí kolonizátoři, prokázali vědci

Právo, Vladimír Klepáč

Evropské rostliny jsou kolonizátoři, kterým se již podařilo osídlit 93 procent souše po celém světě. Do nejzapadlejších koutů planety se vydávají nejen v květináčích, aby Evropanům připomínaly domov, ale také jako semínka náhodně zachycená například v kontejnerech se zbožím. Takto už „obsadilo“ svět 2550 druhů evropské flóry.

Foto: Profimedia.cz

Mléč zelinný je běžný evropský plevel, který se zabydlel v Americe, Austrálii i Africe.

Článek

Evropská flóra je mnohem odolnější než rostliny z jiných částí světa. Prokázal to výzkum našich botaniků, kteří na něm spolupracovali se svými zahraničními kolegy.

Po staletí čelily člověku a zvykly si na tvrdé podmínky.
Veronika Kalusová, botanička

„Za mimořádnou odolnost vděčí naše rostliny tomu, že v Evropě po staletí čelily člověku a zvykly si na tvrdé podmínky v obhospodařované krajině,“ řekla Právu členka výzkumného týmu Veronika Kalusová z přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Rostliny z ostatních částí světa přirovnala k naivkám, které se spíše drží doma. Supercestovatelem mezi rostlinami je mléč zelinný, nenápadná rostlinka se žlutými kvítky, kterou lze najít jako plevel snad na všech zahradních záhonech, v trávnících, na loukách a také v trávě na prosluněných okrajích lesa.

Do světa vyrazili zástupci tohoto rostlinného druhu již před staletími spolu s objeviteli. Například mléč zelinný se od té doby již zabydlel v Severní Americe, jižní Africe, na Novém Zélandu a v Austrálii.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Třezalku tečkovanou (Hypericum perforatum) zahlédneme na slunných okrajích cest. V zahrádce je oblíbená pro veselou jasně žlutou barvu.

Velkými cestovateli jsou také léčivka třezalka tečkovaná nebo kopretina bílá, která je ozdobou mnoha luk evropského kontinentu. Najít ji lze i na severoamerických prériích, kam se pravděpodobně dostala společně s Evropany v době, kdy tamní pastviny spásala tisícihlavá stáda bizonů.

Čelí jim jen hory a sever

„Zdomácněly v cizině, protože jsou schopny přežít v nejrůznějších přírodních podmínkách. Nepotřebují jen jeden druh biotopu. Zároveň se přizpůsobily lidskému vlivu na krajinu. Ten byl v Evropě po staletí intenzivnější než v dalších koutech světa,“ vysvětlila bioložka Kalusová.

Evropským rostlinám statečně čelí jen vrcholky světových hor a také severské země. Například na Islandu nebo v Grónsku jsou pro ně až příliš chladné klimatické podmínky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

K výzkumu využili vědci databáze věnované výskytu rostlin na světě. V mnoha případech si ale museli dohledávat informace o nich velmi pracně v nejrůznějších archivech.

Také Evropa se brání plevelům z jiných kontinentů. Příkladem jsou zástupci druhu turan roční, jehož původním domovem je Severní Amerika, nebo křídlatky z Asie, které se občas nekontrolovatelně šíří kolem vodních toků.

Reklama

Související články

Genetici vyšlechtili Čapkovu modrou chryzantému

Kvetoucí rostliny patří bezesporu k tomu nejkrásnějšímu, co v přírodě vzniklo a vzniká. Genoví inženýři si ale myslí, že mohou být – alespoň v některých...

Větrná smršť zasáhla i tahy ptactva na jih

Víkendová vichřice narušila migraci ptáků do teplých zemí. Jde především o tradiční druhy ze severní a severovýchodní Evropy. Upozornil na to slovenský deník...

Výběr článků

Načítám