Hlavní obsah

Kolem Země v pátek proletí obrovský asteroid

Novinky,

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) přinesl informaci, že kolem naší planety má v pátek 1. září proletět masivní planetka. Asteroid Florence má podle odhadu průměr téměř 4,5 kilometru a řítí se vesmírem. Kolem Země má putovat ve vzdálenosti přes sedm miliónů kilometrů, což je více než 18násobek vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem.

Kolem Země proletí 1. září asteroid FlorenceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Asteroid Florence proletí souhvězdími Jižní ryby, Kozoroha, Vodnáře a Delfína, viditelný bude i malými dalekohledy.

Agentura Reuters připomíná, že vesmírné těleso bylo pojmenováno po Florence Nightingalové (1820–1910), anglické ošetřovatelce a průkopnici srovnávací lékařské statistiky. Poprvé bylo zaznamenáno v březnu roku 1981 na australské observatoři Siding Spring.

Největší asteroid nedaleko Země od jejich sledování

„Florence je největším asteroidem od zahájení našeho systematického pozorování potenciálně nebezpečných objektů na konci 80. let, který projde kolem Země v tak malé vzdálenosti,“ uvedl Paul Chodas z NASA podle jejich webu.

Tento konkrétní asteroid byl naposledy tak blízko v roce 1890. Znovu se takto přiblíží až po roce 2500.

Souboj s vesmírnými tělesy

Podle NASA se vědcům nabízí mimořádná šance studovat asteroid z kratší vzdálenosti, než je obvykle možné. Mohou pořídit snímky s vysokým rozlišením a zaměřit se tak na zkoumání detailů povrchu, mimo jiné díky radaru Goldstone Solar System v Kalifornii a Národní nadaci pro vědu v Portoriku.

V případě Florence sice žádné nebezpečí nehrozí, americký vesmírný úřad však hodlá otestovat ochranný systém proti těmto kosmickým objektům. Pomocí kinetické energie plánuje vychýlit potenciálně rizikové vesmírné těleso ze své dráhy. [celá zpráva]

Asteroidy (lépe řečeno planetky) dopadají na Zemi pravidelně, často jsou ale tak malé, že shoří v atmosféře. Ty větší by však mohly napáchat značné škody, pokud by naši planetu zasáhly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám