Hlavní obsah

Jak neměřit lidské prsty

Novinky,

Zajímavou studii, týkající se poměru mezi ukazováčkem a prsteníkem ruky, publikovali vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (UK) v Praze Lukáš Kratochvíl a Jaroslav Flegr spolu s britskými kolegy z Teesside University. Poměr se dlouho považoval za indikátor řady vlastností organismu, včetně sexuální orientace. Nová studie však ukazuje, že tento poměr zjevně žádné diagnostické vlastnosti nemá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O poměru druhého ke čtvrtému prstu (2D:4D) u lidí i zvířat se již napsaly stovky studií. Uváděly tento poměr do souvislosti s chováním, plodností, levorukostí, sexuální orientací, výkony ve sportu či dokonce sociálním postavením a výší příjmu.

Takové asociace byly málo průkazné, většinou ale vycházelo, že mezi muži a ženami existuje v tomto poměru významný rozdíl. Příčinou toho mělo být působení hormonů na plod v prenatálním období.

Čeští a britští vědci ve svém výzkumu, zveřejněném v prestižním časopise Proceedings Royal Society of London B: Biological Sciences, dokládají, že tento populární poměr je zavádějící a nemá žádnou vypovídací hodnotu.

Z jinak pojaté analýzy totiž vyplynulo, že ve skutečnosti mají muži relativně delší, nikoli kratší druhý prst vzhledem ke čtvrtému než ženy.

Není důvod připadat si divně

„Pokud se trápíte tím, že jste žena a máte ‚mužský' poměr druhého a čtvrtého prstu, hoďte to za hlavu, znamená to jen, že máte delší prsty,“ uvedl Kratochvíl.

Autoři dle Přírodovědecké fakulty UK věří, že jejich provokativní studie přinese úlevu lidem, kteří si připadali divní pro relativní délku svých prstů. A zároveň přiměje vědce, aby přestali marnit svůj čas nad zavádějícím poměrem druhého a čtvrtého prstu a hledali adekvátnější způsoby, jak analyzovat vztah mezi lidskou morfologií a chováním.

Poměr se s větší délkou prstů obrací

Velká potíž s tělesnými poměry ve srovnávacích studiích je ta, že se často mění s velikostí objektu. V případě zkoumaných prstů jde o to, že poměr 2D:4D se s větší délkou prstů vyrovnává, respektive obrací – a to u obou pohlaví. Údajný takzvaný pohlavní dimorfismus souvisí s tím, že muži mívají většinou delší prsty než ženy, takže i jejich odlišný poměr.

„Pokud se vezme v úvahu tento dosud přehlížený vztah mezi daným poměrem a délkou prstů, odpověď na otázku, které pohlaví má relativně delší ukazovák vzhledem k prsteníku, bude přesně opačná,“ shrnula fakulta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám