Hlavní obsah

Plzeňští studenti vymysleli chytré lavičky

Novinky,

Studenti z pěti fakult Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni představili v univerzitním kampusu na Borech dva prototypy celoročně využitelných „chytrých laviček“. Chytrých proto, že je vybavili vytápěním, otočným sedátkem nebo zásuvkami pro dobíjení telefonu. Cílem pilotního mezioborového projektu bylo ověřit schopnost spolupráce studentů napříč školou.

Foto: ZČU

Studentský tým před svými lavičkami

Článek

Poslední dva roky se studenti fakult ekonomické, elektrotechnické, strojní, designu a umění a zdravotnických studií pod vedením odborných garantů zabývali návrhem a rozmístěním laviček v areálu ZČU na základě zadání „zákazníka“, a to univerzitního pracoviště Provoz a služby.

Nejprve průzkum

„Lavičky se dají využívat celoročně, a to pomocí integrovaného vytápění či otáčení sedátek. Jsou vybaveny i řadou dalších funkcí, jako jsou výsuvné područky, držáky nápojů, věšáky či zásuvky pro dobíjení telefonů,“ uvedl iniciátor projektu Pavel Žlábek, který působí v Regionálním technologickém institutu (RTI) – výzkumném centru Fakulty strojní.

Foto: ZČU

Otočné sedátko se využije v případě deštivého počasí.

Studenti nejprve udělali průzkum mezi spolužáky a zjistili, jaké jsou vlastně představy o umístění a funkčnosti laviček. Na základě toho vytvořili katalog návrhů pěti variant. Z nich si pracoviště Provoz a služby vybralo dvě, podle kterých se vyrobily prototypy.

Oba jsou nyní v prostorách mezi menzou a strojní fakultou, kde si je mohou vyzkoušet studenti, zaměstnanci i ostatní lidé. Uvažuje se o výrobě dalších kusů, které mají zpříjemnit prostředí univerzitního areálu. Někteří studenti z původního týmu navíc plánují založit studentskou firmu GoRest, vycházející z výstupů daného projektu.

Příprava na zaměstnání

„ZČU má široký záběr studijních oborů, který je ideálním předpokladem pro vytváření mezioborové spolupráce. Ta je mimo jiné skvělou průpravou pro budoucí zaměstnání, studenti se tak učí poradit si i s věcmi mimo svůj obor, což je v praxi jistě potká,“ uvedl rektor Miroslav Holeček.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Chytré lavičky jsou součástí připravovaného projektu Smart Campus ZČU, na němž pracují odborníci z celé univerzity. Jeho podstatou je využití IoT (z anglického Internet of Things, v překladu „internet věcí“) pro vzájemné propojení a ovládání zařízení v areálu univerzity na dálku.

Reklama

Související články

Studenti ČVUT postavili slaměný dům

Studenti Fakulty stavební ČVUT v Praze vybudovali dům na bázi slámy. Po úplném dokončení je čeká zkoumání jeho vlastností, zaměří se i na chování při požáru....

Výběr článků

Načítám