Hlavní obsah

Student brněnské techniky představil systém chytrého parkování

Novinky,

Chytré parkování jako součást chytrých měst představil na IT konferenci Excel@FIT student Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického (FIT VUT) v Brně Václav Stránský. Systém by měl řidičům umožnit najít co nejdříve volné místo. Zmíněný projekt či testování bezpečnosti wi-fi patří k více než 60 řešením, která studenti ve středu 3. května představili na 3. ročníku konference dané fakulty.

Foto: VUT

Student VUT Václav Stránský se svým konceptem chytrého parkování

Článek

„Ke konceptu chytrých měst neodmyslitelně patří efektivní parkovací řešení. Detekce volných parkovacích míst nejenže řidičům usnadní hledání volného místa, ale také omezí nežádoucí provoz na parkovišti, takže nepřímo snižuje i produkci CO2,“ uvedl autor projektu Václav Stránský, který na FIT studuje informační technologie v navazujícím magisterském programu.

Doplnil, že jeho práce popisuje systém se znalostí obsazenosti parkovacích míst, který řidičům výrazně usnadní orientaci, a to s velmi dobrou úspěšností – údajně přes 93 procent.

Systém využívá takzvané hluboké neuronové sítě, díky čemuž má nabízet vyšší přesnost oproti běžným metodám počítačového vidění. Navíc může podle VUT fungovat v reálném čase, na grafické kartě i procesoru.

Přidá se předpokládaný čas uvolnění místa

„Systém umožňuje i měření doby stání či dohledatelnost historie obsazenosti parkovacího místa. Testoval jsem jej na záznamech z reálného parkoviště. Moje práce totiž vznikla na základě zadání konkrétní firmy. Pro potřeby zákazníka se brzy přidá i další funkce: předpokládaný čas uvolnění parkovacího místa a další pokročilé statistiky o využití parkovacích ploch,“ dodal student.

Foto: VUT

Systém na chytré parkování

Kromě něj se na oblast smart cities (chytrých měst) využívajících digitální, informační a komunikační technologie pro zvýšení kvality života zaměřil i student Petr Dobeš, který vytvořil systém na monitorování dopravy pomocí 3D modelu projíždějícího vozidla. A to jen z několika málo dostupných snímků.

Detekce slabin wi-fi

Obecně tvořila velkou kategorii příspěvků oblast bezpečnosti. Praktický nástroj představil například student Martin Vondráček. Díky němu si mohou zájemci vyzkoušet, jak snadno lze prolomit jejich domácí wi-fi síť.

„S útokem se může potkat téměř každý. Můj nástroj slouží ke zdokonalení zabezpečení sítí díky automatické detekci jejich slabin a je také užitečný pro forenzní analýzu,“ vysvětlil Vondráček.

Letos odborná porota vybrala celkem 63 studentských prací, které mají v oblasti inovací, bezpečnosti, robotiky, programovacích jazyků, modelování nebo zpracování zvuku a obrazu značný potenciál.

„Úroveň příspěvků se každoročně zvyšuje. Je vidět, že studenti mají zájem nabízet inovativní řešení v nejrůznějších oblastech informačních a komunikačních technologií,“ doplnil proděkan VUT a jeden z hlavních organizátorů Excel@FIT Vítězslav Beran.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám