Hlavní obsah

Dětská univerzita ČVUT přilákala 340 účastníků

Novinky,

Od pondělí 10. do pátku 14. července se na půdě ČVUT v Praze koná již třetí ročník Dětské univerzity. Jedná se o denní studium zakončené udělením titulů „Malý bakalář“ (Bc. jr.) či „Malý inženýr“ (Ing. jr.). Akce s podtitulem „Věda všude kolem nás“ se uskutečňuje formou příměstského tábora, na němž se má 340 žáků základních škol prakticky seznámit s technickými a přírodovědnými obory.

Foto: ČVUT

Z minulých ročníků Dětské univerzity ČVUT

Článek

Celkem 340 účastníků Dětské univerzity z celé ČR i ze zahraničí (z USA, Číny, Belgie a ze Slovenska) se rozdělilo podle věku do 16 studijních skupin.

V pondělí ráno je nejprve čekala na Fakultě strojní ČVUT slavnostní imatrikulace, po úspěšném absolvování programu se na pátek od 14:00 v pražské Betlémské kapli plánuje slavnostní promoce za účasti rektora Petra Konvalinky a zástupců akademické obce ČVUT. Pro získání titulu je třeba absolvovat minimálně deset přednášek ze 14.

Výroba modelů lodí i příprava diplomek

„Program jsme připravili pro žáky ve spolupráci s fakultami tak, aby byl interaktivní a zážitkový. Na jeho realizaci se podílí více než 150 odborníků z ČVUT,“ uvedla hlavní organizátorka Michaela Kostelecká.

Foto: ČVUT

Z minulých ročníků Dětské univerzity ČVUT

Děti během týdne uvidí ukázky unikátních technických laboratoří, malou vědeckou show s fyzikálními experimenty, Lego roboty, drony, modely vodních elektráren a plavebních komor, studentskou formuli, jízdy v elektromobilu, automobilové a letecké trenažéry, čeká je představení technologie 3D tisku a biomedicínského inženýrství, návštěva Letiště Václava Havla a Štefánikovy hvězdárny.

Mají možnost si také vyrobit modely lodí, na kterých se naučí znát nebezpečí číhající v proudící vodě. Rovněž budou pracovat na svých bakalářských a diplomových pracích. Program obsahuje i sportovní aktivity a stravování v menze ČVUT. Celková cena je 2900 Kč.

„Jsem rád, že i třetí ročník Dětské univerzity ČVUT zaznamenal obrovský zájem, o čemž svědčí plně vyčerpaná kapacita do necelé hodiny od zahájení přihlašování bez propagace. Pro příští rok se chystáme počet dětí zachovat. Už nyní ale víme, že kapacita nebude stačit,“ uzavřel rektor Konvalinka.

Nemálo českých vysokých škol se již rozhodlo vydat se cestou dětských univerzit, například Univerzita Karlova v Praze, Masarykova univerzita v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci nebo Západočeská univerzita v Plzni. Nejnověji se k nim přidalo i brněnské Vysoké učení technické. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Na ČVUT se utkali roboti z lega

Na půdě ČVUT v Praze v pátek soutěžili roboti sestavení z lega, respektive jejich tvůrci. V „Robosoutěži“ se utkalo 80 týmů složených z žáků druhých stupňů...

Výběr článků

Načítám