Hlavní obsah

Pohled do mozku dětí: snímky zachytily vývoj biliónu nervových spojení

Novinky, luk
Londýn

Britští vědci uveřejnili sadu snímků z magnetické rezonance, které podrobně ukazují, jak se krok za krokem u dětí vyvíjí komplexní lidský mozek. Dali je k využití výzkumníkům z celého světa, aby se mohli přesvědčit, jak vypadá a jak probíhá vývoj zdravého mozku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Snímky jsou velmi podrobné, a tak by mohly pomoci pochopit podstatu různých onemocnění, jako je autismus nebo mozková obrna. Velmi přesně totiž ukazují, jak se formují bilióny neuronů a spojení mezi nimi, uvedl server BBC. Už mozek novorozenců zahrnuje miliardy nervových propojení, i když je veliký jen asi jako mandarinka.

Vědci z King´s College a Imperial College v Londýně a Univerzity v Oxfordu zatím uveřejnili data, která získali ze skenování 40 dětí pár dnů po narození. Vedoucí vědeckého týmu, profesor David Edwards k tomu poznamenal, že velkou výzvou bylo už získání souhlasu s magnetickou rezonancí od rodičů novorozenců, ačkoliv je to podle něj zcela bezpečné.

Výzkumníci dál plánují snímat mozky novorozených dětí, a dokonce by rádi získali snímky už od plodů v děloze. Chtějí tak vytvořit mapu konektivity lidského mozku – tedy toho, jak se tvoří propojení mezi neurony a jednotlivými částmi v mozku tak, aby vznikl fascinující a dokonale fungující celek.

Velké plány do budoucna

„Pokud budeme mít k dispozici velké množství dat, budeme moct lépe studovat, jaké děje jsou při vývoji mozku normální a jaké nikoliv. Budeme moci zodpovědět některé důležité otázky, jako například co se děje s mozkem, když se dítě narodí předčasně, nebo v čem je odlišný vývoj mozku u dětí s autismem,“ vysvětlil Edwards.

Na svůj výzkum získali vědci 15 miliónů eur od Evropské komise z prostředků pro výzkum. Očekává se, že poběží ještě několik let. Vědci doufají, že až budou hotovi, budou moci světu představit tu největší a nejkvalitnější sadu snímků zachycujících vývoj mozku u dětí.

Mapa nervových propojení u dospělých už byla vytvořena.

Reklama

Výběr článků

Načítám