Hlavní obsah

V Číně simulují pobyt na Měsíci, dobrovolníci jsou rok v izolaci

Novinky,

Čína simuluje dlouhý život na Měsíci, a to uvnitř své lunární laboratoře. Dvě skupiny čtyř dobrovolníků budou žít ve speciální kabině po dobu jednoho roku. Výzkumníci tím navazují na vyjádření prezidenta Si Ťin-pchinga, který chce mít ze země kosmickou velmoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dobrovolníci se nechali na rok zavřít do lunární laboratoře simulující podmínky života na Měsíci Video: Reuters

 
Článek

Čína testuje schopnost budoucích astronautů zůstat na Měsíci po delší dobu. Peking totiž zrychluje svůj vesmírný program a snaží se dostat lidi na povrch Měsíce v průběhu následujících dvou desetiletí.

Prezident Si Ťin-pching hodlá mít ze svého státu globální velmoc v průzkumu vesmíru. Do roku 2018 navíc chce vyslat sondu na odvrácenou stranu Měsíce. [celá zpráva]

Možnost recyklovat vodu i jídlo

Záběry simulované laboratoře jménem Lunární palác 1, určené k testování toho, jak by měl fungovat systém podpory života v měsíčním prostředí, zveřejnila čínská státní televize CCTV.

Systém umožňuje recyklovat vodu a potraviny. Má to být klíčem pro budoucí vysílání čínských sond k Měsíci i dále.

Dobrovolníci mají k dispozici centrální obytný prostor o velikosti „velmi malého městského bytu“ a dva „skleníky“ pro rostliny, jak uvedla CCTV. Roku 2014 čínští vědci úspěšně zvládli podobnou 105denní studii.

„Zkrátka jsme vytvořili systém čtyř biologických řetězců, mezi něž patří rostliny, živočichové, mikroorganismy a lidé. Tím se nám podaří významně zlepšit stabilitu systému. Druhé přímo takové zařízení na světě není,“ pochlubila se podle agentury Reuters profesorka Liou Chung, která působí na Beihang University v Pekingu.

Skleník pro mise na Měsíc i Mars představil i americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám