Hlavní obsah

Peggy Whitsonová se stala nejdéle pobývajícím americkým občanem ve vesmíru

ISS (oběžná dráha)/Washington

Astronautka Peggy Whitsonová se stala nejdéle pobývajícím americkým občanem ve vesmíru. V pondělí 24. dubna překonala dosavadní rekord v délce 534 dnů. K úspěchu jí poblahopřál americký prezident Donald Trump, který se s ní telefonicky spojil. Zpět na Zemi se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vrátí nejstarší a nejzkušenější astronautka v září.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Peggy Whitsonová na archivním snímku

Článek

„Je to jedna z těch jízd, o kterých doufáte, že nikdy neskončí,” napsala na Twitteru 57letá Whitsonová. „Jsem vděčná všem, kteří mi na všech mých misích pomáhali,” dodala.

„Dnešek je významným dnem ve slavné historii amerických vesmírných letů,” prohlásil ve videorozhovoru s Whitsonovou Trump, po jehož boku v Oválné pracovně Bílého domu seděly astronautka Kate Rubinsová a prezidentova dcera Ivanka Trumpová.

„Překonala jste úžasný rekord,” dodal prezident.

Překonala Williamsův rekord i rekord mezi ženami

Stávající americký rekord, který loni vytvořil astronaut Jeff Williams, činil 534 dní, dvě hodiny a 48 minut. Williams se zúčastnil celkem čtyř kosmických expedicí, zatímco Whitsonová je nyní ve vesmíru potřetí.

Whitsonová drží nejen americký rekord v délce pobytu v kosmu, ale je také nejdéle pobývající ženou ve vesmíru. V březnu navíc vytvořila další rekord mezi ženami, když se na výstup do otevřeného kosmu vydala už poosmé. Poté si na ISS prodloužila pobyt až do letošního září. [celá zpráva]

Vedou Rusové

Co se týká pobytu ve vesmíru, na ruské (respektive sovětské) kosmonauty ti američtí stále nemají.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nová posádka ISS - zleva Američan Scott Kelly a Rusové Michail Kornijenko a Gennadij Padalka

Celkovým rekordmanem je Rus Gennadij Padalka, který ale nyní míří do důchodu. V kosmu strávil celkem 878 dní, 11 hodin a 29 minut.

Reklama

Související články

Sojuz dopravil na ISS dva kosmonauty

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se ve čtvrtek úspěšně připojila ruská kosmická loď Sojuz MS-04 s ruským kosmonautem Fjodorem Jurčichinem a americkým...

Výběr článků

Načítám