Hlavní obsah

Soutěž prokáže zdatnost studentů v přírodovědném experimentování

Novinky,

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze organizuje pro studenty středních a základních škol celorepublikovou soutěž ChemQuest. Půjde již o její 5. ročník. Úkolem dvou– až tříčlenných týmů bude na zadané téma navrhnout a realizovat atraktivní experiment, který posoudí odborná porota. Týmy se do soutěže mohou přihlásit do 31. března, soutěž vyvrcholí finálovými koly na půdě VŠCHT 20. a 21. dubna.

Foto: archiv, Právo

Budova VŠCHT

Článek

Cílem soutěže je zvýšit zájem studentů o přírodovědné předměty, podpořit týmovou spolupráci soutěžících a jejich komunikační dovednosti.

Podmínkou účasti je natočit a sestříhat krátké video, kterým svůj experiment žáci představí.

Studenti pod vedením svého učitele chemie či jiného přírodovědného předmětu zpracují jeden nebo více experimentů na dané téma.

Chemie a příroda, chemie a světlo

„V letošním roce je zadání pro kategorii základních škol ‚Chemie & Příroda‘, studenti středních škol mají za úkol realizovat experimenty na téma ‚Chemie & Světlo‘,” uvedl Petr Holzhauser, koordinátor projektu ChemQuest.

Oproti uplynulým ročníkům je letos podmínkou účasti v soutěži natočit a sestříhat krátké video, kterým svůj experiment žáci představí. Snímek nahrají spolu s kompletní dokumentací a popisem pokusu na internetové uložiště a odkaz zašlou e-mailem na info@vscht.cz.

Písemnou přihlášku je třeba zaslat na adresu: ChemQuest, 979 – Oddělení komunikace, VŠCHT Praha, Technická 5,166 28 Praha 6.

Letos bude hodnotit i veřejnost

Všechna přihlášená videa budou umístěna na Youtube kanálu, kde ho může zhlédnout a ohodnotit kdokoli. Snímek, který od diváků dostane nejvíc „lajků“, získá Cenu veřejnosti a jeho tvůrci automaticky postoupí do finálové desítky.

Zbylých devět finalistů vybere odborná porota, které všichni předvedou své pokusy ve finálovém kole.

„Hlavní výhrou v soutěži je finanční odměna, kterou obdrží škola vítězného týmu na nákup školních pomůcek. Pro studenty samotné pak máme připravené věcné ceny,“ prozradil rektor VŠCHT Karel Melzoch.

Obtížnost pokusu není hlavní kritérium

V soutěži se budou studentské pokusy posuzovat z několika úhlů pohledu. „Aby týmy obstály před porotou, musejí předvést, že jsou kreativní a dokážou svým experimentem zaujmout. Časová náročnost a pomůcky včetně chemikálií mají umožnit realizaci projektu při běžné výuce na základní či střední škole,“ vysvětlil Holzhauser.

Projekt ChemQuest finančně podporuje program Amgen Teach, který spolufinancuje workshopy pro učitele přírodovědných předmětů základních a středních škol.

„Věříme, že soutěž studenty motivuje k objevování krás přírodních věd,“ uzavřel Mark Bachleda, ředitel společnosti Amgen. Další informace naleznete zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám