Hlavní obsah

Chemická olympiáda zná vítěze, v červenci budou reprezentovat ČR

Novinky,

Tento týden se od pondělí do čtvrtka konalo Národní kolo 53. ročníku Chemické olympiády, kterou vyhlašuje ministerstvo školství a organizuje Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze. Letos se poprvé finále soutěže studentů středních škol konalo přímo na půdě průmyslového podniku, v Univerzitním centru VŠCHT v areálu petrochemického výrobního závodu Unipetrol v Litvínově.

Foto: VŠCHT, Unipetrol

Zleva Robert Małłek, člen představenstva Unipetrolu; Richard Veselý, vítěz kategorie A; Vojtěch Musil, vítěz kategorie E; Karel Melzoch, rektor VŠCHT

Článek

Soutěže se zúčastnilo 47 nejlepších středoškoláků ze všech krajů republiky. Odborná porota pod vedením Petra Holzhausera hodnotila jak teoretické znalosti, tak praktické dovednosti v laboratoři. Tématem finálového kola byla katalýza, proces směřující k urychlení určité chemické reakce pomocí katalyzátoru.

Sedmnáct finalistů bude dále bojovat o možnost reprezentovat Česko na mezinárodní chemické olympiádě v thajském Bangkoku v červenci, kam poletí čtyři nejlepší.

Potřeba spolupráce škol s firemním sektorem

„Jako rektora školy zaměřené na technické a přírodní vědy mě hřeje skutečnost, že se rok co rok objevuje skupina mimořádně talentovaných a odhodlaných studentů, kteří milují chemii. Vidím v nich generaci, která se za pár let hlasitě přihlásí o slovo a posune náš fascinující obor dál,“ řekl rektor VŠCHT Karel Melzoch.

Generální ředitel skupiny Unipetrol Andrzej Modrzejewski si váží možnosti hostit nejlepší středoškolské chemiky z celé ČR.

„Jedině těsná spolupráce akademické sféry s firemním sektorem zaručí úspěšný rozvoj chemických oborů a přitáhne nové studenty, kteří se v budoucnu stanou hybnou silou české chemie ve školství, výzkumu a v průmyslu,“ doplnil.

„Úlohy mi přišly jednodušší, než jsem čekal, ale překvapily mě některé otázky z fyzikální chemie. Dávám přednost spíše teoretickým úlohám, ale pracovat v nových laboratořích s čistým sklem bylo super,“ sdělil Richard Veselý, student 2. ročníku pražského Gymnázia Budějovická, který svoji první účast v kategorii A proměnil ve vítězství.

Přehled vítězů
Kategorie A – gymnázia
1. Richard Veselý, Gymnázium Budějovická, Praha 4
2. Ondřej Malý, Gymnázium Jateční, Ústí nad Labem
3. Jiří Ledvinka, Gymnázium Opatov, Praha 4
Kategorie E – střední průmyslové školy
1. Vojtěch Musil, Střední průmyslová škola chemická, Brno
2. Jiří Doležel, Střední průmyslová škola chemická, Brno

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám