Hlavní obsah

Matematickou přípravu ČVUT na přijímačky využívají středoškoláci i kvůli maturitě

Novinky,

Zejména kvůli usnadnění začátku studia na škole, seznámení s ní a také kvůli opakování na maturitu jezdí středoškoláci na přípravné kurzy na Fakultu stavební ČVUT v Praze. Ačkoli jsou přípravné kurzy z matematiky a deskriptivní geometrie koncipovány především jako příprava na přijímací zkoušky, účastní se jich i množství studentů, kteří budou na základě studijních výsledků přijati bez zkoušek.

Foto: ČVUT

Budova Fakulty stavební ČVUT v Praze

Článek

Na desetitýdenní kurzy, které probíhají vždy jedno odpoledne v týdnu, přijíždějí studenti z celé ČR. Kurzy jim umožňují zopakovat si i část matematiky na maturitu, získat větší jistotu při začátku studia a projít základy deskriptivní geometrie.

Kurzy se letos budou konat každé středeční odpoledne od začátku března do 3. května, hlásit se na ně je možné do 1. března, informuje ČVUT ve své zprávě.

Deskriptivní geometrie se na mnohých SŠ už neučí

„Kurzy na sebe časově navazují, takže studenti si mohou vybrat, zda budou chodit na jeden, nebo na oba,“ vysvětluje vedoucí kurzů Iva Křivková z katedry matematiky Fakulty stavební ČVUT.

Nechtěl jsem začít studovat a pak zjistit, že v prvním semestru zase fakultu opustím.
Martin Turek, student ČVUT

V rámci matematiky si posluchači zopakují tu část učiva, která je důležitá u přijímacích zkoušek na fakultu.

Lekce deskriptivní geometrie přitom pro mnohé z nich představují vůbec první setkání s touto disciplínou. To potvrzuje i současný student 1. ročníku studijního programu Stavební inženýrství Martin Turek.

„Na gymnáziu jsem deskriptivní geometrii neměl a možnost nechat si vysvětlit její základy pro mě byla zásadní. Navíc mi přišlo dobré se ji učit na fakultě, na které chci studovat, a proto jsem dojížděl z Nymburka,“ prozradil.

Podle fakultních dat tvoří mimopražští posluchači kurzů až polovinu účastníků. „Přihlásila jsem se loni i na matematiku, abych cesty co nejvíce využila. Zároveň jsem měla pocit, že mi matematika navíc jen prospěje a zopakuju si ji na maturitu,“ přidala se studentka Alžběta Kohoutová.

Ujistit se, že to umí

Studenti kurz často navštěvují proto, aby se ujistili, že jsou ze střední školy na studium dobře připraveni, a ulehčili si tak jeho začátek.

„Nechtěl jsem začít studovat a pak zjistit, že v prvním semestru zase fakultu opustím,“ konstatoval student Martin Turek. „Sice jsem věděl, že na fakultě je možnost doučit se deskriptivní geometrii v průběhu semestru, ale předpokládal jsem, že i s jinými předměty bude práce více než dost.“

V rámci kurzů se probírá předem stanovená látka, ale studenti mají možnost přijít i s vlastními tématy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám