Hlavní obsah

Na havířovské střední škole mají netradiční výuku

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční týden ve školní výuce zažívají studenti ze Střední odborné školy v Havířově-Prostřední Suché. Místo učitelů, na které jsou zvyklí, se vyučování některých hodin ve škole zhostilo pět zahraničních vysokoškoláků.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Šestadvacetiletá Silvia Ulandariová představila v hodině studentům svou zemi nejen na mapě, přinesla jim i vlajku Indonésie.

Článek

Mladé lidi zahraniční vysokoškoláci seznamují s kulturou, přírodou a tradicemi jejich země v rámci projektu Edison, který pořádá po celém světě mezinárodní organizace Aiesec.

Přiblížení kultur i získání přátel

„Naši stážisté pocházejí z Indie, Indonésie, Číny, Egypta a Gruzie. V Moravskoslezském kraji stráví šest týdnů, během kterých vyučují na více středních i základních školách. Zavítají i do mateřských škol. Ubytováni jsou přímo v rodině žáků a zapojují se i do místního života,“ sdělila Lucie Bojasová, koordinátorka zahraničních projektů na havířovské střední škole.

Dodala, že cílem projektu, který funguje na světě od konce druhé světové války, je přiblížení kultur, poznání nového životního stylu, získávání nových přátel, odbourávání předsudků a v neposlední řadě posílení výuky jazyků.

Seznámení s Indonésií

Jednou ze stážistek je i šestadvacetiletá Silvia Ulandariová z Indonésie, která se narodila v Malajsii.

„Studuji v Jakartě na vysoké škole průmyslové inženýrství. Do České republiky jsem se moc těšila. Hlavně na sníh. Byla jsem se už i podívat na horách. Moc si to užívám,“ svěřila se studentům druhého ročníku při hodině angličtiny.

Pak jim pustila připravenou prezentaci o Indonésii. Ukázala jim svou zemi na mapě, přinesla i indonéskou vlajku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

„Doufám, že mi tento projekt pomůže rozšířit si vědomosti o Česku a Evropě. Zároveň i já přináším sem něco ze své kultury a země. Načerpala jsem spoustu zážitků a zažila mnoho dobrodružství, o kterých budu doma vyprávět. Věřím, že mi tato zkušenost pomůže ve studiu i v soukromém životě,“ rozpovídala se mladá Indonésanka.

Všichni mají příležitost vycestovat

„Naši studenti tady většinou žijí v jakési bublině. Je důležité, aby se dozvěděli o jiných zemích a kulturách i tímto přímým způsobem. Zároveň zjišťují, že i oni mají stejnou příležitost vycestovat do zahraničí, poznat svět a naučit se cizí jazyky,“ shrnula Bojasová.

Kromě indonéské studentky vyučuje tento týden v havířovské střední škole i Dhuvraj Padheryia, student informačních technologií z Indie, či studentka germanistiky z Číny Meredith Chanová. Ayman Mohamed doma v Egyptě studuje strojírenství, Salome Chapodzeová zase v Gruzii ekonomii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám