Hlavní obsah

Sonda Juno se přiblížila k Jupiteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda Juno amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) se v sobotu poprvé dostala do blízkosti Jupitera. K plynné planetě se přiblížila na rekordních 4200 kilometrů.

Článek

Juno měla všech svých devět vědeckých přístrojů v permanenci. NASA očekává, že by sonda mohla poslat první snímky s dosud nejvyšším rozlišením plynného obalu Jupitera v několika málo dnech.

„Toto je první příležitost podívat se na krále naší Sluneční soustavy opravdu zblízka a začít zjišťovat, jak funguje,“ uvedla NASA v tiskové zprávě.

Sonda, která pět let zdolávala vzdálenost 2,8 miliardy kilometrů od Země a minulý měsíc dorazila na oběžnou dráhu planety, měla plánovaný průlet od severu na jih.

Žádná animace, tohle je realita. Sonda Juno natočila pohyb měsíců kolem JupiteruVideo: NASA

Zmapuje historii Sluneční soustavy

Cílem projektu za 1,1 miliardy dolarů (26,8 miliardy korun) je průzkum nitra obřího plynného tělesa, jenž by mohl přispět i k poznání historie celé Sluneční soustavy a vzniku jiných solárních systémů ve vesmíru.

Juno zjišťuje, zda má Jupiter pevné jádro, a mapuje jeho silné magnetické pole a atmosféru.

Mise skončí po 20 měsících. Juno při posledním obletu vstoupí do Jupiterovy atmosféry, kde zanikne. Stejný osud měla v roce 2003 sonda Galileo, jediný pozemský aparát, který dosud obíhal kolem Jupiteru, a to po dobu osmi let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám