Hlavní obsah

Na výstavbu škol v okolí Prahy půjde více než miliarda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psáry (u Prahy)

Na rozšiřování kapacity škol v okolí Prahy půjde více než miliarda korun. Nový investiční program má být podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) rozvržen do tří let. Podporu Valachové už přislíbil ministr financí Andrej Babiš (ANO), s nímž v úterý některé školy navštívila.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V příštím roce by šlo podle Valachové o 300 miliónů korun, v přespříštím také o 300 miliónů a v následujícím by měl být rozdělen zbytek.

„Určitě se nemůže stát, že by děti v září neměly kam jít, to je vyloučeno,” prohlásil Babiš při návštěvě základní a mateřské školy v Psárech.

Nechci, aby došlo k tomu, že v některé části republiky zůstanou školy pro naše prvňáčky zavřené.
Kateřina Valachová

Důležité údaje, kolik dětí má kde nastoupit

Už dříve prý jasně řekl, že na výstavbu škol peníze najde. Valachová uvedla, že věnuje velkou pozornost údajům o tom, kolik má kde nastoupit do tříd nových prvňáků.

„Nechci, aby došlo k tomu, že v některé části republiky zůstanou školy pro naše prvňáčky zavřené, respektive nebudou stačit,” řekla.

Okolí Prahy je problematické i kvůli stěhování

Nedostatečná kapacita mateřských a základních škol je vzhledem k demografickému vývoji nejkritičtější právě v okolí Prahy. Podle Valachové se dalo čekat, že početné ročníky z mateřských škol zestárnou a přesunou se do základních škol.

Musím říct, že obdivuji paní ředitelku, ta její kancelář je katastrofální.
Andrej Babiš

Poukázala ale zároveň na to, že za poslední dva roky se do prstence kolem hlavního města přistěhovalo až 30 tisíc dalších obyvatel, navíc mladých rodin. Podle ní je jasné, že obce si s tím samy nedovedou poradit.

Stísněné podmínky

Nové školy se mají stavět v Psárech, Říčanech, Jesenici, Jenštejně, Ondřejově, Čelákovicích či Rudné. V Psárech, kde ministerská návštěva začala, se Babiš i Valachová pozastavili nad tím, v jak stísněných podmínkách se vyučuje.

„Musím říct, že obdivuji paní ředitelku, ta její kancelář je katastrofální,” prohlásil vicepremiér.

Spoluúčast obcí

Obec by podle starosty Milana Váchy (za STAN) ráda postavila novou školu pro 540 dětí za 250 miliónů korun.

„Zatím z hlediska stavební připravenosti to vypadá tak, že jak Psáry, tak Říčany by byly schopny stavět příští rok,” uvedla ministryně.

Podle Babiše je ještě potřeba jednat o tom, jak vysoká bude spoluúčast obcí. „Zatím jsme diskutovali o míře deset až 30 procent spoluúčasti na základě samozřejmě jasných a pro všechny platících kritérií,” uvedla Valachová. Podle Babiše by mělo jít o 15 až 20 procent. „Uvidíme, jak to dojednáme,” řekl ministr.

Už v letošním roce se ministerstvo školství poprvé koordinovalo s ministerstvem financí, což přineslo mimořádné navýšení programu MŠMT o 50 miliónů korun. Díky tomu vzniklo 1500 nových míst v mateřských a základních školách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám