Hlavní obsah

Valachová jednala s Babišem o financování školství

Novinky,

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na úterním plánovaném jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) hovořila o financování vysokého i regionálního školství. Jak se vyjádřila pro Novinky, shoda mezi oběma ministry panuje v podpoře investic pro zkvalitnění sítě mateřských i základních škol a sportování dětí. Vyjednávání jsou však teprve na počátku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Hlavním bodem první části vyjednávání bylo budoucí financování vysokých škol. Návrh resortu školství počítá s vyrovnáním propadu jejich rozpočtu v roce 2017.

„Financování vysokých škol musí být především stabilní a předvídatelné," tvrdí Valachová. Klíčové je také správné nastavení investičních programů pro rozvoj vysokých škol. Aktuální situaci financování vysokých škol se bude také zabývat v pondělí tripartita.

Zacílení investic

Ministryně školství rovněž chce peníze pro žáky s potřebou podpůrných opatření v rámci společného vzdělávání, ať už jde o děti handicapované, nebo nadané. Protože to bude nárokováno zákonem, považuje ministryně za jisté, že ministerstvo financí doplní do rozpočtů na roky 2017 a 2018 miliardu a miliardu a půl. Pro podzimní start nového způsobu financování podpory žáků má ministerstvo školství peněz dost.

Od změny financování regionálního školství a kariérního řádu si Valachová slibuje cílenost investic a zvýšeni kvality vzdělávání. Důležité je posilovat kapacity mateřských a základních škol, a co nejlepší využití evropských peněz. Ministra financi Babiše především zajímá zacílení financí pro posílení školství.

O platech učitelů se bude dále jednat

Již dříve ministryně Valachová avizovala, že bude chtít na platy učitelů i nepedagogických pracovníků 13 miliard korun. Odpovídá to požadavku odborů na zvýšení mezd o deset procent, jelikož plat nastupujících vyučujících jen poloviční oproti ostatním vysokoškolákům.

I proto velká část absolventů pedagogických fakult nejde pracovat do školství, upozorňuje ministryně. O tom budou jednání pokračovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám