Hlavní obsah

Ozónová díra se hodně zvětšila, podle vědců ale nic nehrozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Letošní ztenčení ozónové vrstvy nad Antarktidou v důsledku meteorologických podmínek se blíží rekordním hodnotám z roku 2006, avšak situace není znepokojivá. Uvedly to v pátek vedoucí výzkumnice z francouzského Národního centra vědeckého výzkumu (CNRS).

Foto: Profimedia.cz

Koncentrace ozónu nad Antarktidou v září 2014

Článek

Takzvaná ozónová díra se stala sezónním jevem v jižní hemisféře. Každý rok na jaře je zde zničen téměř veškerý ozón ve výšce 15 až 20 kilometrů nad zemským povrchem. Celková vrstva ozónové vrstvy chránící Zemi se vždy ztenčí o asi 60 procent, uvedly ve zprávě vědkyně.

Ředitelka výzkumu CNRS Sophie Godinová-Beekmannová a její kolegyně Marie-Lise Chaninová připomněly, že se "ozónová díra" pravidelně zvětšovala v 80. letech 20. století a od dalšího desetiletí se s různými výkyvy postupně stabilizovala.

Ozónová vrstva chrání lidi a další živé organismy na Zemi před ultrafialovým slunečním zářením. Postupné narušování její tloušťky vedlo podle odborníků k růstu rakovinných, kožních a očních onemocnění i k dalších negativním důsledkům. Při zkoumání vlivu lidské činnosti na na ozónovou vrstvu se uplatnila rozsáhlá mezinárodní spolupráce.

Zakázaly se například látky známé pod označením freony, které se těšily veliké popularitě a hojně se používaly jako hnací náplň ve sprejích či jako chladící prostředek v ledničkách a klimatizacích. Dalšími "pronásledovanými" látkami se staly bromofluorouhlovodíkové sloučeniny známé pod obchodním názvem halony, které měly své místo například v halonových hasicích přístrojích a tlakových lahvích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám