Hlavní obsah

Pití vody po konzumaci alkoholu kocovině nezabrání, tvrdí vědci

Vypití několika sklenic vody po konzumaci velkého množství alkoholu nezabrání následným problémům, jako jsou bolesti hlavy, malátnost a nevolnost. Před kocovinou člověka neochrání ani dodatečná konzumace jídla, vyplývá ze studie nizozemských a kanadských vědců. Jediným způsobem, jak kocovině zabránit, je prý pít méně alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Čím více (alkoholu) vypijete, tím je pravděpodobnější, že budete mít kocovinu," uvedl hlavní autor studie Joris Verster. "Pití vody může pomáhat proti žízni a suchu v ústech, ale neodstraní následné problémy, bolest hlavy a nevolnosti," dodal.

Vědci v rámci studie zkoumali zvyklosti při pití alkoholu u více než 800 studentů. Jejich cílem bylo mimo jiné zjistit, jakým způsobem by se dala kocovina zmírnit.

Ukázalo se například, že více než dvě třetiny studentů ve snaze o odvrácení kocoviny pijí při konzumaci alkoholu rovněž vodu a více než polovina pije vodu před spaním. Více než polovina studentů se snaží zabránit kocovině také tím, že se po pití alkoholu nají. Podle studie však nic z toho na intenzitu kocoviny nemá výraznější vliv.

Problémem při boji proti kocovině je podle Verstera skutečnost, že vědci stále neznají její přesné příčiny. "Výzkumy dospěly k závěru, že nejde pouze o dehydrataci. Víme, že to má něco společného s imunitním systémem. Dokud však nebudeme znát příčiny, je nalezení účinného léku velmi nepravděpodobné," řekl Verster.

Anketa

Jak často pijete alkohol?
Nikdy, jsem abstinent.
11,9 %
Málokdy, jen při zvláštních příležitostech
25,4 %
Občas si dám skleničku k večeři nebo při setkání s přáteli
33,8 %
Piju pravidelně každý den
28,9 %
Celkem hlasovalo 3128 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám