Hlavní obsah

Solární letoun překonal při jedné cestě dva rekordy

Aktualizováno

Letoun Solar Impulse 2 si při letu přes Pacifik připsal dva nové rekordy. Ještě nikdy neletěl stroj poháněný sluneční energií tak dlouho a tak daleko, uvedlo ve čtvrtek řídící centrum mise.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Solar Impulse 2 překonal při letu přes Pacifik dva rekordyVideo: Reuters

 
Článek

Letoun je na cestě kolem světa, která začala 9. března v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Cesta má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní.

Zatím posledním a rekordním úsekem cesty je přelet Tichého oceánu. V době, kdy řídící středisko oznamovalo rekord, měl pilot André Borschberg za sebou nepřetržitých 80 hodin letu, během něhož na cestě z japonské Nagoji na Havajské ostrovy zdolal 5663 kilometrů. Na Havaji by měl přistát v pátek.

Ve čtvrtek dopoledne měl Solar Impulse 2 za sebou 80 procent přeletu a svůj vlastní rekord překonal o 1000 kilometrů.

Foto: Reuters

Plánovaná trasa Solar Impulse 2 z čínského Nankingu na Havajské ostrovy

Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot. Na svém povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.

Termín možná nestihnou

Nedávno se objevily informace, že není jisté, zda stroj přelet zeměkoule zvládne v termínu, který organizátoři stanovili. Několik týdnů nemohl vzlétnout, protože málo svítilo slunce a baterie se nemohly dobíjet. Posádka by let ráda dokončila do konce července. Poslední rekord posádku ale cíli výrazně přiblížil.

Dny na severní polokouli se ale zkracují, pokud stroj let nedokončí v termínu, chce tak učinit příští rok, až bude slunečního svitu opět dostatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám