Hlavní obsah

Lední medvědi v Arktidě začali kvůli oteplování žrát delfíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norským vědcům se podařilo zdokumentovat, že lední medvědi v Arktidě začali lovit delfíny. O rozšíření jejich jídelníčku se podle odborníků postaralo globální oteplování.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd požírající delfína

Článek

Hlavní složku stravy ledních medvědů tvoří tuleni. Ale Jon Aars z Norského polárního institutu vůbec poprvé pořídil fotografie polárních medvědů krmících se delfíny. Svá zjištění zveřejnil v odborném časopise Polar Research.

"Je pravděpodobné, že se na jídelníčku ledních medvědů objevují nové druhy živočichů kvůli globálnímu oteplování, které umožňuje dalším zvířatům zamířit dál na sever, než dřív," řekl Aars agentuře AFP.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd požírající delfína

Medvěd, kterého se mu podařilo vyfotit, podle něj ulovil dva delfíny, když se vynořili nadechnout dírou v ledu. "Možná tam toho medvěda viděli, ale nejspíš neměli na vybranou," dodal.

Na fotografiích je viditelně pohublý medvěd žeroucí jednoho z delfínů. Druhého si uložil pod sněhem na později - také toto chování dosud vědci nikdy nepozorovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám