Hlavní obsah

Letní sucho odhalilo neznámou tvář Stonehenge

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stonehenge

Byla to záhada, jež fascinovala vědce i nadšence po staletí. Tvořily obří monolity Stonehenge úplný kruh, nebo ne? Díky letošnímu suchému létu v Británii se tuto hádanku podařilo rozluštit.

Foto: Profimedia.cz

Tam, kde dříve stály kameny patřící ke komplexu Stonehenge, rostla za sucha tráva jinak než v okolí. Díky tomu se podařilo zjistit i tvar zmizelých kamenných bloků.

Článek

„Stál jsem na chodníku, díval jsem se na trávu u kamenů a říkal jsem si, že musíme najít delší hadici, aby se vyschlé pruhy zazelenaly. Náhle mi něco blesklo hlavou a já si vzpomněl, že ta místa byla právě tam, kde archeologové neúspěšně hledali stopy po dírách, v nichž byly kameny usazeny, a že známky vyschlosti je mohou označovat,“ řekl listu The Daily Telegraph Tim Daw, jeden z lidí, kteří se o památku a její okolí starají.

„Zavolal jsem kolegu a on je taky viděl a uvědomil si jejich možný význam. Protože však nejsme archeologové, zavolali jsme odborníky, aby to posoudili,“ popsal Daw okolnosti objevu a dodal: „Dodnes mne těší, že skutečně stačí opravdu se podívat na něco, co mimoděk viděly desítky tisíc lidí, a lze odhalit tajemství, na které nestačí ani složité přístroje.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vědci se totiž již dříve pokoušeli vyřešit záhadu, zda kruh ve Stonehenge byl úplný, či neúplný. Použili k tomu složité geofyzikální přístroje, k jasnému výsledku se však nedobrali.

Zásluhy příliš krátké hadice

Jak ukazují Dawova slova, objev se zdařil vlastně dík šlendriánu – hadice s vodou nebyla dost dlouhá, a tak se trávník u části památky prostě nekropil.

Shodou okolností to byla ta část, kde dnes nejsou žádné kameny. Zůstaly však po nich stopy. Tam, kde dříve stály, rostla za sucha tráva jinak než v okolí. Díky tomu se dal zjistit i tvar zmizelých kamenných bloků.

Nyní tedy mohou archeologové s jistotou říci, že dávné megality byly ustaveny do tvaru kruhu.

Nadace English Heritage, jež místo spravuje, označila objev za „vskutku významný“.

„Ukazuje to, jak moc se ještě musíme dovědět o Stonehenge. Spousta lidí si myslí, že jsme prokopali celé místo a že se ví vše, co o něm bude kdy známo. Je však stále ještě hodně toho, co nevíme, i toho, co lze objevit metodami, jež nevyžadují kopání,“ zdůraznila Susan Greaneyová, pracovnice English Heritage.

Pochválila také nedostatečnou délku hadice: „Kdybychom ji koupili delší, možná bychom to dodnes nezjistili.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám