Hlavní obsah

Unikátní operace vrátí sluch pětileté holčičce v Brně

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Pětiletá Adélka je bystré upovídané děvčátko. Všechno ji zajímá. O to větší pro ni a samozřejmě i pro její blízké byla tragédie, když během nemoci v polovině května náhle přišla o sluch. Nyní je holčička prvním pacientem v zemi, kterému byl při jediném zákroku voperován oboustranný kochleární implantát, což je elektronické zařízení, díky kterému během několika týdnů Adélka opět uslyší.

Unikátní operace vrátí sluch pětileté holčičce v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Dcera prodělala zánět mozkových blan, zjednodušeně se dá říct meningitidu s tím, že zhruba asi sedmý či osmý den po přijetí na kliniku infekčních chorob během jednoho dne přišla o sluch,” popsal  těžké okamžiky tatínek Michal. Dívenka přestala reagovat na všechny i velmi hlasité podněty a všechny testy potvrdily ztrátu sluchu.

Holčička začala být plačtivá a stěžovala si, že je všechno potichu. „Během několika dnů se začalo hovořit o prakticky jediném možném zákroku, který by mohl situaci zvrátit a tím bylo voperování implantátů,“ řekl otec holčičky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pětiletá Adélka přišla naráz o sluch v polovině května. Během několika týdnů už zase uslyší. Na snímku s maminkou Lenkou a doktorem Ivo Šlapákem, který voperování dvou implantátů najednou vedl.

„Ve smyslu techniky se jedná o standardní operaci, ovšem zvláštností byl oboustranný zákrok, který trval zhruba tři hodiny. Podobná operace by byla možná i u dospělého, který by prodělal zánět mozkových blan,”  vysvětlil profesor Ivo Šlapák, přednosta dětské kliniky ORL FN Brno. K operaci by se podle jeho slov ale přistoupilo - stejně jako v případě Adélky - včas, tedy bezprostředně po zjištění choroby.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Malá pacientka si rozhodně nenechala hluchotou zkazit radost ze života a s rodiči se rychle učí posunkovou řeč. K oblíbeným zábavám patří hraní karet.

„Operaci je vhodné a nutné udělat maximálně do dvou měsíců po prodělané meningitidě. V opačném případě pak již kanálek, kterým se zavádí elektroda, zaroste a zákrok již není možný. V případě této dvojoperace jsme tak ušetřili nejen čas, ale třeba i jednu narkózu pro malou pacientku,“  vysvětlil profesor Šlapák.

Implantát se zapojí do provozu zhruba do tří týdnů po operaci, jakmile se vše zcela zhojí. Zvuky, které Adélka uslyší, však budou poněkud jiné, než na které byla zvyklá ze svých ještě zdravých uší.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Jak však lékaři dodávají, pacienti si na vnímání nového přenosu zvuků velmi rychle zvykají a bez potíží se s nimi naučí žít. Nejsou tedy odsouzeni do světa ticha a pouhých posunků.

Reklama

Výběr článků

Načítám