Hlavní obsah

Nahradí nás roboti? Vědci vytipovali ohrožené profese

Novinky, Tomáš Volf

Do dvaceti let dokážou roboti zastoupit téměř polovinu všech profesí, předpovídají vědci z Oxfordu. O práci se v budoucnu mohou bát účetní i řidiči. V klidu mohou naopak zůstat například zubaři.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Britský robot RoboThespian se "červená" při zahajovacím ceremoniálu veletrhu informačních technologií Cebit v německém Hanoveru.

Článek

Rok 2014 bude ve znamení nástupu robotů. Ti nás dokážou bavit a pomáhat nám, na druhou stranu nás ale také časem mohou připravit o práci. Pozor by si měli dát například realitní agenti, prodavači nebo pracovníci v telemarketingu.

Píše o tom americký profesor ekonomie Kevin Rafferty, který přednáší na univerzitě v japonské Ósace. V letech 1997 až 1999 pracoval pro Světovou banku ve Washingtonu.

Každý sedmý bez práce

Luddité, kteří v 19. století rozbíjeli textilní stroje, nakonec neměli pravdu – novinka přinesla prosperitu a vytvořila nová pracovní místa. Ale nástup robotů je napříč odvětvími tak rychlý, že mnoho zaměstnanců má důvod se obávat, že je učiní nadbytečnými, tvrdí ekonom.

Studie vědců z Oxfordské univerzity předpovídá, že během 20 let mohou téměř polovinu současných povolání zastoupit roboti a automaty. Kromě již zmíněných profesí se o práci mají pomalu strachovat i ekonomové, piloti nebo herci.

Zcela v klidu mohou být podle studie už pouze profese jako zubaři, maséři nebo duchovní.

ProfesePravděpodobnost nahrazení strojem
Pracovník telemarketingu0,99
Hodinář0,99
Makléř0,98
Pokladní0,97
Řidič autobusu0,67
Knihovník0,65
Dopravní policie0,57
Ekonom0,43
Šatnář/ka0,43
Herec0,37
Právník0,03
Zubař0,02
Módní návrhář0,02
Pravděpodobnost nahrazení vybraných zaměstnání strojem během „jedné či dvou dekád“ podle studie vědců z Oxfordu. 1 = 100 %.

Tématem se zabýval také bývalý americký ministr financí Lawrence Summers, když sledoval trend nezaměstnanosti mezi americkými muži. Konstatoval, že v 60. letech byl nezaměstnaný jen každý dvacátý z nich. Vypočítal ale, že kvůli technologickému pokroku by za 10 let mohl být bez práce každý sedmý.

Foto: Právo

Roboti mohou časem nahradit i práci servírek a číšníků.

Dokonalejší než lidé

Nejvýraznější je zatím nástup robotů ve virtuálním světě, kde automatické vyhledávače, spamy a falešné identity podle studie společnosti Incapsula loni obstarávaly přes 60 procent provozu, tedy zastali víc práce než živí lidé.

Co dokážou roboti ve skutečném světě? Podle některých expertů budou kolem roku 2030 dělat všechny domácí práce, řídit veškerá vozidla, rozvážet nákupy objednané přes internet, takže lidé nebudou muset chodit do obchodů. Zásobovací auta by mohly nahradit bezpilotní létající stroje.

Trend už naznačila společnost Amazon, která přišla s plánem na rozvoz zásilek s pomocí dronů.

Foto: Profimedia.cz

Dron z dílny Amazonu.

Současný potenciál robotů nastínil začátkem roku veletrh elektroniky v Las Vegas. Už umějí mýt okna, učit děti, bavit i dělat společnost. Jedna z hvězd show v Las Vegas byl humanoid RoboThespian, který dovede gestikulovat a pronášet řeč s britským přízvukem (vyrobila ho britská firma Engineered Arts).

Roomba z dílny iRobot luxuje, Scooba myje podlahy. Japonští vědci vyvíjejí roboty, kteří dokážou pečovat o staré a nemocné.

Nadšenci do robotiky tvrdí, že dnešní roboti jsou podobní mobilním telefonům před pár lety, když byly velké jako cihla a stály tisíce dolarů. Ale brzy podle nich bude mít robota každá domácnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám