Hlavní obsah

Robot Kirobo si ve vesmíru bez problémů povídá s člověkem

Japonský android Kirobo, který v současnosti pobývá na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), zvládl první krátké rozhovory se svým lidským kolegou - astronautem Koičim Wakatou. Odpovídal na jeho otázky a svěřil se mu s tím, že by k Vánocům chtěl jako dárek kosmickou raketu.

Robot astronaut by chtěl k Vánocům raketu na hraníVideo: Kibo Robot Project, Novinky/Reuters

 
Článek

Robot Kirobo se vydal do vesmíru 4. srpna. Až do svého návratu na Zemi, který je plánován na konec příštího roku, bude robot podstupovat testy zaměřené na schopnost vést samostatně konverzaci. Místo aby jen opakoval naprogramované fráze v reakci na předem známé otázky, je Kirobo vytvořen tak, že dokáže analyzovat položený dotaz a s pomocí slov vybraných z vlastního slovníku sestavit přirozenou odpověď. Postupem času se má také z rozhovorů učit.

Při jednom z prvních pokusů o dialog si Kirobo vedl výtečně, podle zpravodajského serveru BBC News snad až na poněkud delší odmlky mezi otázkou a odpovědí.

Foto: Reuters

Android Kirobo hovoří s astronautem Kiočim Wakatou

Přál bych si raketu

"Dlouho jsem se těšil, až se s tebou setkám, Kirobo," zahájil konverzaci v japonštině Wakata. "Já také, vždy jsem se s tebou chtěl setkat," odpověděl robot.

"Kirobo, už sis zvykl na stav beztíže?" pokračoval v konverzaci první japonský kosmonaut, který velí ISS. "Už jsem si zvykl, nemám s tím žádný problém," odvětil Kirobo.

"A chtěl bys požádat Santa Clause o nějaký dárek k Vánocům?" vyzvídal Wakata. "Přál bych si hračku, raketu," prozradil android.

Foto: Reuters

Android Kirobo a jeho japonský kolega Koiči Wakata na ISS

Kirobo, který se v srpnu stal prvním robotem, jehož slova zazněla ve vesmíru, je součástí studie zaměřené na to, jak robotický společník může poskytnout citovou podporu lidem dlouho izolovaným od okolí.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Reklama

Výběr článků

Načítám