Hlavní obsah

Volba ředitelky školky rozdělila Šeberov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nová praxe, v jejímž rámci je dnes možné po šesti letech vyměnit ředitele školského zařízení, má i své stinné stránky. Třeba v městské části Praha-Šeberov o zhruba 2500 obyvatelích vyvolává zlou krev výměna oblíbené ředitelky školky a rozhořčení rodiče se dostali do ostrého sporu s vedením radnice.

Foto: mapy.cz, koucka.barbora

Šeberov od rybníku Brůdek.

Článek

Ředitelka Marta Hrubá neuspěla ve dvou konkurzech a musela své místo opustit. Na její podporu se ale postavila značná část rodičů.

Rodiče se domnívají, že konkurz byl zmanipulovaný a ředitelka musela odejít kvůli svému politickému angažmá. Hrubá totiž zasedá na zastupitelstvu v barvách TOP 09. Starostka obce Petra Venturová (SNK Pro lepší obec) nařčení odmítá s tím, že vše proběhlo podle práva.

Podle rodičů nebyl k vypsání konkurzu žádný důvod, protože s provozem školky byla ve svých zprávách spokojená i České školní inspekce. Pod petici na podporu Hrubé se sešly podpisy rodičů 85 procent dětí, které školku navštěvují.

Kritikům se nezdá už fakt, že proběhly dva konkurzy. V prvním Hrubá prohrála proti jiné kandidátce, ale komise doporučila řízení zopakovat. Do druhého se přihlásilo osm uchazečů, což mimochodem svědčí o na české poměry neobvyklém zájmu o málo žádané místo.

Hrubá opět skončila druhá, ale vítězka prvního konkurzu až čtvrtá. Podle Venturové byla komise sestavena z odborníků a zřizovatel – městská část – v ní měl menšinové zastoupení. Rozdíly mezi druhým, třetím a čtvrtým místem údajně byly těsné. Vypsání druhého konkurzu starostka interpretuje tak, že chtěli dát Hrubé ještě jednu šanci.

Střet na radnici

Když po prvním konkurzu přispěchali rodiče s peticí, starostka je odbyla. „Po deseti minutách nás doslova vyhodila ze své kanceláře. Zvedla se, otevřela dveře a řekla, že můžeme jít. Nikdy jsem se s tak nevychovaným přístupem nesetkala a nejméně bych ho čekala od politika, kterého jsem volila,“ popsala mluvčí petentů Hana Daenhardtová.

To, že se s rodiči tehdy „nerozešla úplně v dobrém“, připouští i Venturová. „Řešila jsem povodně, za poslední tři dny jsem měla naspáno osm hodin a oni mě obvinili z manipulování a ovlivňování členů konkurzní komise. Z toho důvodu jsem jim řekla, že se o tom odmítám v tuto chvíli bavit, protože to pro mě je zcela bezpředmětné,“ řekla Právu Venturová.

Rodiče se dovolávali vysvětlení, proč vůbec ke konkurzu došlo. Podle Venturové zastupitelstvo schválilo konkurz už na podzim s tím, že konkurzy mají motivovat ředitele. A veřejného zastání se dočkala též ze strany Milady Hronkové, matky syna z šeberovské školky, která v místním zpravodaji uvedla, že „stojaté vody se mají občas propláchnout“.

Daenhardtová je však přesvědčena, že starostce šlo o odstranění Hrubé z veřejného života. Coby ředitelka byla v kontaktu s řadou občanů a těšila se obliby. „Jde jim o likvidaci paní Hrubé. Vážně už totiž zvažovala, že by ze zastupitelstva odešla,“ řekla Daenhardtová.

Starostka se však brání, že s Hrubou neměla vážnější spory. „Jsem s ní v zastupitelstvu sedm let. V 99 procentech usnesení paní ředitelka hlasovala s námi. Nikdy jsme si tady nehráli na nějakou opozici nebo koalici,“ ohrazuje se Venturová.

Podle Daenhardtové ale bylo sporů dost. Naposledy se TOP 09 navzdory starostce ohradila třeba proti výstavbě nové školy s tím, že by se přitížilo dopravní situaci, která už tak je špatná.

...aby děti byly spokojené

Do šeberovské školky už se Hrubá hned tak nevrátí, v krátké době bez problémů uspěla v konkurzu na ředitelku školky v Praze-Libuši. Rodiče dnes mají obavu z poklesu úrovně.

Venturová slibuje, že bude pracovat na tom, aby spolupráce mezi rodiči, učiteli a vedením školky pokračovala. „Mně v tuto chvíli vůbec nejde o naštvané rodiče, ale aby děti byly spokojené,“ řekla Venturová. A Daenhardtová jí vzkazuje, že si kvalitu hodlají pohlídat.

Konkurzy na ředitele jsou relativně nová praxe. Loni, kdy vešla v platnost, proběhly jen na základních školách stovky konkurzů. Přestože záměrem bylo vyvolat konkurenční prostředí, protože dříve bylo funkční období ředitelů neomezené, občas vzniknou pochybnosti.

Z některých indicií třeba vyplývá, že politici v ředitelských pozicích našli další prostor pro udělování trafik nebo výpomoc kamarádům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám